Namco (computerspelbedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Namco
Logo
Oprichting 1 juni 1955
Heropgericht op 31 maart 2006
Oprichter(s) Masaya Nakamura
Hoofdkantoor Tokio, Vlag van Japan Japan
Producten Speelgoed, arcadespellen, computerspellen
Industrie Computerspelindustrie
Website www.namco.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Namco is een Japanse computerspelfabrikant en ontwikkelt deze zowel voor de speelhal als spelcomputermarkt. Het heeft enkele zeer succesvolle spellen ontwikkeld, onder andere Galaxian, Pac-Man, Rally-X, Mappy, Xevious en Tekken. Tegenwoordig maakt Namco deel uit van Namco Bandai Holdings Inc. een houdstermaatschappij.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdkantoor Namco

Namco werd op 1 juni 1955 in Tokio opgericht door Masaya Nakamura (1925-2017) als Nakamura Manufacturing Ltd. en produceerde mechanische hobbelpaarden en hiervan afgeleide producten gericht op kinderen en werden in meerdere warenhuizen in Yokohama en Nihonbashi geplaatst. In 1966 werd gestart met het hobbelpaarden die waren gebaseerd op Walt Disney personages.

De naam van de onderneming werd in 1971 gewijzigd in Namco en verwierf in 1974 de Japanse divisie van Atari, waardoor het toegang kreeg tot de muntslikkende spelcomputermarkt in de speelhal. In 1980 introduceerde het een van haar meest succesvolle arcadespellen: Pac-Man. Pac-Man is uitgegroeid tot de officiële bedrijfsmascotte van Namco.

In september 2005 fuseerde Namco met Bandai in Namco Bandai Holdings om de derde grootste computerspellenmaker van Japan te worden. Op 31 maart 2006 nam Namco de computerspel-afdeling over van Bandai. Vanaf dat punt werd Bandai Namco Games het belangrijkste merk van het Namco label.

Namcot[bewerken | brontekst bewerken]

Namcot is een handelsnaam die door Namco werd gebruikt in de vroege jaren 1980 voor haar softwaretitels voor de spelcomputermarkt, voornamelijk Nintendo's NES en MSX homecomputers. Producten die in Japan werden verkocht onder de naam Namcot werden buiten Japan verkocht onder de naam Namco.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Namco van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.