Nasionale Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Zuid-Afrika

Vlag van Zuid-Afrika
Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Politiek in Zuid-Afrika



Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Zuid-Afrika

De Nasionale Unie (Engels: National Union, Nederlands: Nationale Unie) was een Zuid-Afrikaanse politieke partij (1960-1962).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Nasionale Unie (NU) ontstond in 1960 na de schorsing van de Zuidwest-Afrikaanse afgevaardigde Japie Basson als lid van de regerende Nasionale Party van premier Hendrik Frensch Verwoerd. Basson vond dat de regering met haar streven naar volledige apartheid was doorgeschoten. Basson behield echter zijn zetel in de Volksraad en vormde een eenmansfractie.

Op 30 april 1960 werd de NU opgericht door Basson en oud-rechter en oud-minister van Naturellen Zaken, Henry Fagan[1]. Fagan werd gekozen tot voorzitter van de NU en Basson werd fractievoorzitter in de Volksraad. Bij de parlementsverkiezingen van 1961 6% van de stemmen en werd Basson herkozen (echter voor het kiesdistrict Bezuidenhout). Toen het voor de partijleiding duidelijk werd dat het voor de partij moeilijk zou worden zich staande te houden in het Zuid-Afrikaans parlement, ging de partij op 19 juni 1962 op in de Verenigde Party.

Verwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Winkler Prins Encyclopedisch Jaarboek 1961, door: red. Winkler Prins, blz. 378

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Nasionale Unie was een liberaal conservatieve partij. De partij accepteerde een vorm van apartheid of segregatie, maar wees extreme vormen af. De partij wenste een einde aan het conflict tussen de Afrikaners en Engelstalige blanken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]