Natalja Gontsjarova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Natalja Gontsjarova, 1910

Natalja Sergejevna Gontsjarova (Russisch: Наталья Сергеевна Гончарова), ook Nathalie Gontcharova (Nagajevo, 4 juni 1881 - Parijs, 17 oktober 1962) was een Russisch kunstschilder en kostuumontwerper, die deel uitmaakte van de avant-gardistische stroming van het Russisch futurisme. Binnen deze stroming was zij een belangrijke aanhanger van de Kubo-Futuristische stijl van Kazimir Malevitsj.

Leven en werk[bewerken]

De fietser

Gontsjarova werd vernoemd naar haar oudtante Natalja Gontsjarova, de vrouw van Aleksandr Poesjkin, en werd geboren in het dorp Nagajevo, vlak bij de stad Toela. Vanaf 1898 studeerde ze beeldhouwkunst aan de Moskouse school voor schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur, waar ze haar latere echtgenoot Michail Larionov ontmoette. Vanaf 1904 legde ze zich toe op schilderen. Gontsjarova haalde haar inspiratie uit de Russische volkskunst en voegde daar elementen uit het fauvisme en kubisme aan toe. Samen met Larionov ontwikkelde ze de stijl rayonisme, en organiseerde ze in 1910 de avant-gardistische expositie Ruiten Boer.

Vanaf de oprichting van Der Blaue Reiter in 1911, maakte zij deel uit van deze kunstenaarsgroep en exposeerde zij op de tentoonstellingen van deze groep. Tijdens de Russische Revolutie emigreerden Gontsjarova en Larionov naar Parijs, waar ze verschillende kostuums en decors ontwierp voor Les Ballets Russes van Sergej Diaghilev.

Gontsjarova en Larionov trouwden in 1955.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]