Natalja Gontsjarova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zelfportret (1907)
Gontsjarova in 1910
Gontsjarova en Michail Larionov, met wie ze in 1955 trouwt, aan het werk voor het ballet De gouden haan in het Bolsjojtheater (1913)

Natalja Sergejevna Gontsjarova (Russisch: Наталья Сергеевна Гончарова), ook wel Nathalie Gontcharova genoemd, (Nagajevo, 4 juni 1881 - Parijs, 17 oktober 1962) was een Russisch kunstschilderes en kostuumontwerpster. Ze maakte deel uit van het Russisch futurisme, een avant-gardistische kunststroming. Binnen deze stroming was zij een belangrijk aanhanger van de kubo-futuristische stijl van Kazimir Malevitsj wiens leermeester zij was.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Gontsjarova werd vernoemd naar haar oudtante Natalja Nikolajevna Gontsjarova, de vrouw van Russisch dichter Aleksandr Poesjkin. Ze werd geboren in het dorp Nagajevo, vlak bij de stad Toela. Vanaf 1898 studeerde ze beeldhouwkunst aan de Moskouse school voor schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Daar ontmoette ze haar latere echtgenoot Michail Larionov.

Vanaf 1904 legde Gontsjarova zich toe op de schilderkunst. Ze haalde haar inspiratie uit Russische volkskunst. Haar werken bevatten elementen uit het primitivisme, fauvisme en kubisme. Samen met Larionov ontwikkelde ze tevens een eigen abstracte stijl, het rayonisme. In 1910 organiseerde de kunstenares de avant-gardistische expositie Ruiten Boer.

Bij de oprichting van Der Blaue Reiter in 1911 ging zij deel uitmaken van dit kunstenaarscollectief. Haar werken waren ook op de tentoonstellingen van de groep te zien. Tijdens de Russische Revolutie emigreerden Gontsjarova en Larionov naar Parijs. Gontsjarova en Larionov trouwden in 1955.

Naast haar schilderijen is de kunstenares ook bekend om haar werk voor het ballet. Ze ontwierp verschillende kostuums en decors voor de Ballets Russes van Sergej Diaghilev. Zo voorzag ze onder meer in de vormgeving voor De gouden haan (1914).

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Natalia Goncharova van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.