Nationaal Jeugd Fanfareorkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Jeugd Fanfareorkest
Afbeelding gewenst
Type Fanfareorkest
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1959-heden
Dirigent Danny Oosterman
Website http://www.njfo.nl/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) werd opgericht in december 1959 op initiatief van de NFCM (Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden in Nederland). In 1983 werd het orkest ondergebracht bij de stichting SAMO-Nederland onder de huidige naam. Het orkest is samengesteld uit ongeveer 50 jonge muzikanten in de leeftijd van 14 tot 27 jaar. Zij komen uit alle provincies van Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1959 tot 1964 was Peet van Bruggen de dirigent van het orkest. Van 1964 tot 1989 werd het gedirigeerd van Piebe Bakker. Sinds 1989 is de artistieke leiding in handen van Danny Oosterman. Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest werkte ook met gastdirigenten zoals Sef Pijpers sr., Maurice Hamers, Johan de Meij en Luc Vertommen.

Het repertoire is overwegend samengesteld uit originele blaasmuziek van Nederlandse componisten. Vele composities van prominente Nederlandse componisten werden door dit orkest in première gebracht onder andere werken van Henk Badings, Rob Goorhuis, Jef Penders en Ed de Boer. Regelmatig werden onder andere provinciale instructieve concerten gegeven, terwijl verder naast diverse radioconcerten, de verplichte concourswerken worden voorgespeeld.

Het NJFO heeft vele succesvolle concerten gegeven in binnen- en buitenland, waaronder in Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Luxemburg, België, Zweden, Italië, Litouwen, Estland, Canada, Zwitserland, Slovenië, Tsjechië, Hongarije en Verenigde Staten van Amerika tijdens tournees.

Het NJFO gaf een concert in het kader van het Holland Festival. In 1966 werd deelgenomen aan een muziekweek in Engeland waar zij in de concertwedstrijd welke hieraan was verbonden, de tweede plaats bereikte. Na 1973 werd ook in 1976 deelgenomen aan het festival voor Jeugd en Muziek in Wenen en het orkest won "De Grote Prijs van de stad Wenen". In 1974 werd deelgenomen aan het grote jeugdfestival te Kopenhagen. Hier werd het NJFO eerste. Als afsluiting van dit tournee door Denemarken werd het slotconcert verzorgd in het kader van het wereldcongres voor de Conféderation International des Sociétés populaires de musique. In 1978 werd deelgenomen aan een festival te Halmstad, Zweden. In 1980 volgde een concerttournee door België. In de zomer van 1989 vond de succesvolle USA-Tour plaats en in 1992 heeft het orkest de Ontario-tour in Canada gemaakt. In het jaar 1995 werd wederom een succesvolle tournee, ditmaal naar Italië, gemaakt. Daarna gaf het NJFO in 2002 in het kader van de "Mid-Europe Tour" concerten in Slovenië (Novo Mesto), Oostenrijk (Schladming) en Luxemburg (Diffwinds Festival te Differdange). Op het programma stonden onder andere Goodnight Sarajevo van Leon Vliex en de wereldpremière van de compositie Symphonic Poem AFRICA (voor fanfareorkest en djembeh-groep) van Marc van Delft. 2005 was het jaar om kennis te maken met Litouwen. Symfonische blaasmuziek van dit niveau was daar voor het bezoek van het NJFO nog onbekend. In 2009 bestond het NJFO 50 jaar en is het op tournee geweest naar Zwitserland, Italië en Oostenrijk in het kader van de "Golden Anniversary Tour".

Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie oud-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Concertreizen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Land Locatie
1966 Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Muziekweek in het Verenigd Koninkrijk
1973 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Festival Jeugd en Muziek te Wenen, Oostenrijk
1974 Vlag van Denemarken Denemarken Festival en galaconcert in het kader van het wereldcongres voor de Conféderation International des Sociétés populaires de musique te Kopenhagen, Denemarken
1976 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Festival Jeugd en Muziek te Wenen, Oostenrijk. Hierbij werd de 'Grote Prijs van de stad Wenen' gewonnen.
1978 Vlag van Zweden Zweden Festival te Halmstad, Zweden
1980 Vlag van België België Concertreis door België
1989 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Concertreis door de Verenigde Staten
1992 Vlag van Canada Canada Concertreis door Canada
1995 Vlag van Italië Italië Concertreis door Italië
2002 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Concertreeks in het kader van het Mid-Europe-Festival voor blaasorkesten in Schladming (Oostenrijk), Novo mesto (Slovenië), Diffwinds Festival te Differdange (Luxemburg)
2005 Vlag van Litouwen Litouwen Concertreis door Litouwen
2006 Vlag van België België Concertreis met cd opname in België
2007 Vlag van Duitsland Duitsland Concert te Essen, Duitsland
2007 Vlag van Nederland Nederland Zomerweek in Zeeland
2009 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van Italië Italië
Concertreis door Zwitserland (o.a. concerten tijdens het 'Jungfrau Music Festival'), Italië (o.a. concerten tijdens het 'Florence Youth Festival') en Oostenrijk
2011 Vlag van Estland Estland Concertreis door Estland
2014 Vlag van Hongarije Hongarije Concertreis door Hongarije
2016 Vlag van Tsjechië Tsjechië Concertreis door Tsjechië, onder andere concert in de Smetana Zaal in Praag
2018 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Concertreis door Oostenrijk, waaronder concert op de Kaiserliche Hofburg in Innsbruck

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]