Nationaal Park Peak District

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Park Peak District
Beschermd landschap
Nationaal Park Peak District (Verenigd Koninkrijk (hoofdbetekenis))
Nationaal Park Peak District
Situering
Land Engeland
Coördinaten 53° 21′ NB, 1° 50′ WL
Informatie
IUCN-categorie V (Beschermd landschap)
Oppervlakte 1444 km²
Opgericht 1951
Foto's
Mam Tor, Peak District National Park
Mam Tor, Peak District National Park
Locatie van Peak District National Park in Engeland
Peak District National Park, entree

Het Nationaal Park Peak District (Engels: Peak District National Park) is een zeer heuvelrijk nationaal park in het noorden van Engeland. Meestal wordt het onderverdeeld in het noordelijke Dark Peak, waar vooral veel heidegebieden zijn en het zuidelijke White Peak, waar de meeste mensen wonen.

De White Peak ligt voornamelijk op kalksteen uit de Carboon-periode. Hier zijn talrijke grotten te vinden. Het Dark Peak ligt op leisteen en zandsteen, uit dezelfde periode.

Toerisme[bewerken]

Het Peak District werd begin jaren 50 van de 20e eeuw het eerste nationale park in het Verenigd Koninkrijk. Het is een bekend recreatiegebied en een plaats om bepaalde sporten uit te oefenen, zoals klimmen, speleologie, watersport, wandelen, fietsen en paardrijden.

Peak District is een populair klimgebied. De klimroutes op de rotsen in het gebied worden van oudsher beklommen als "trad"routes, waarbij mobiele tussenzekeringen zoals klemblokjes, nuts en friends gebruikt worden om de klimmers te beveiligen.

De Bennettwallaby is in de jaren 40 in dit gebied ontsnapt. Naar alle waarschijnlijkheid verblijft nog een kleine populatie in het park.

Externe links[bewerken]