Naar inhoud springen

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft
Nationaal park
Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft (Duitsland)
Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft
Situering
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Locatie Vlag van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren Mecklenburg-Voor-Pommeren
Coördinaten 54° 28′ NB, 13° 0′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Opgericht 1990
Website www.nationalpark-vorpommersche-boddenlandschaft.de
Foto's
Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Het Nationaal park Vorpommersche Boddenlandschaft (Duits: Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft) is een nationaal park in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het park is 805 km² groot en is daarmee het op twee na grootste park van Duitsland.

Het park ligt deels in de Oostzee en is een belangrijk broedgebied voor enkele vogelsoorten. Het park fungeert tussen september en begin november als rustplaats voor kraanvogels, waarvan er tijdens de trek naar het zuiden jaarlijks tot 70.000 het gebied bezoeken.[1]

De kustwateren in dit gebied worden niet gedomineerd door het getij, zoals in de Waddenzee, maar door de windrichting: bij aflandige wind kan de waterstand er meters lager zijn dan bij aanlandige wind, waardoor de ondiepste gedeelten droogvallen. Deze zogenaamde windwadden vormen een belangrijke voedselbron voor wadvogels als de kluut en de drieteenstrandloper.

Het omvangrijkste windwaddengebied is een strook tussen Zingst en Hiddensee, boven het eiland Bock langs. Andere windwadden zijn te vinden ten noorden van Darß (voorbij Darßer Ort), bij Pramort bij de oostpunt van ZIngst, ten noordoosten van Hiddensee (ten zuiden van het dubbelschiereiland Bessin in de Vitter Bodden) en ten zuidoosten van Hiddensee (ten zuidoosten van het schiereiland Gellen).

  • (de) Officiële website