Nationaal Park Sächsische Schweiz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal Park Saksisch Zwitserland
Nationaal park
Nationaal Park Sächsische Schweiz
Nationaal Park Sächsische Schweiz
Situering
Land Duitsland
Locatie Saksen
Coördinaten 50° 59′ NB, 14° 1′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 93,5 km²
Opgericht 1990
Foto's
Schild der Nationalparkregion Sächsische Schweiz 060704 1.jpg

Het Nationaal park Saksisch Zwitserland (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) is ongeveer 9350 ha groot. Het bestaat sinds 1990 en ligt oostelijk van Dresden aan de Tsjechische grens, aan de bovenloop van de Elbe in de Duitse deelstaat Saksen.

Het gebied[bewerken]

Het Nationaal park Sächsische Schweiz bestaat uit twee gescheiden gebieden in het Landkreis Sächsische Schweiz. Namelijk de steden en gemeenten Bad Schandau, Hohnstein, Kirnitzschtal, Königstein, Lohmen, Porschdorf, Kurort Rathen, Sebnitz, Stolpen en Stadt Wehlen.

Samen met het omringende Landschaftsschutzgebiet vormt het nationaal park de Nationalparkregion Sächsische Schweiz. Aan de Tsjechische kant van het zandsteengebergte loopt het beschermde gebied door in het Nationaal park Böhmische Schweiz.

Kenmerken van het park[bewerken]

Het hoogste punt van is 556 Meter boven NN en dat is ongewoon laag voor een middelgebergte.

Het zandsteengebergte is ontstaan in de Krijttijd. Oorspronkelijk was dit een zeebodem waarop zich zand en schelpdieren afzetten die samen het gesteenten vormden. De 600 meter dikke zandplaat die hierdoor ontstond is na het dalen van de zeespiegel door erosie sterk verbrokkeld. Waardoor het huidige rotslandschap ontstond. Dit is doorsneden door diepe dalen waarvan de bodem met mossen is bedekt.

Een andere bijzonderheid is dat er in het park aan klimsport gedaan kan worden. Dit binnen de door de Sächsischen Kletterregeln gestelde grenzen.

Fauna[bewerken]

In het park leven verscheidene diersoorten waaronder uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, verschillende soorten spechten en vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en in het water forel en zalm.

Externe link[bewerken]