Nationaal park Donau-Auen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Park Donau-Auen
Nationaal park
Nationaal park Donau-Auen (Oostenrijk)
Nationaal park Donau-Auen
Situering
Land Oostenrijk
Locatie Wenen & Neder-Oostenrijk
Coördinaten 48° 8′ NB, 16° 44′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Wenen
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 493 km²
Opgericht 1996
Foto's
Oude Donau-arm nabij Schönau

Het Nationaal Park Donau-Auen is een nationaal park in het oosten van Oostenrijk gelegen tussen Wenen en de Slowaakse grens. Het park is 93 km² groot en is een van de grootste overblijvende overstromingsvlakten van de Donau in Midden-Europa.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het park is gelegen op het grondgebied van Wenen (Lobau), Groß-Enzersdorf, Orth an der Donau, Eckartsau, Engelhartstetten, Hainburg an der Donau, Bad Deutsch-Altenburg, Petronell-Carnuntum, Regelsbrunn, Haslau-Maria Ellend, Fischamend en Schwechat.

Verschijning[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 dreigde de bouw van de waterkrachtcentrale van Hainburg het laatste vrij stromende deel van de Donau en zijn alluviale bossen te vernietigen. Er waren landelijke protesten van natuurbeschermings- en milieuorganisaties. De exploitanten van het energiecentraleproject gaven niet toe en begonnen met opruimen. Als gevolg hiervan werd de Hainburger Au bezet door duizenden mensen van alle leeftijden en beroepen. De Hainburg-beweging was geboren. Er waren verschillende mislukte evacuatiepogingen door politie-eenheden. In december 1984 beval kanselier Fred Sinowatz een pauze voor reflectie. Begin januari 1985 verbood het Hooggerechtshof verdere zuivering. In maart 1985 vond het Konrad Lorenz-referendum plaats. 353.906 pleitten voor het verbod op grote energiecentrales zoals Hainburg en de instelling van een nationaal park. Bij de federale presidentsverkiezingen van 1986 kreeg de activist Freda Meissner-Blau 5,5% van de uitgebrachte stemmen. Op 1 juli 1986 vernietigde de bestuursrechter het waterrechtenbesluit. Na de Oostenrijkse parlementsverkiezingen in het najaar van 1986 trad de nieuw opgerichte partij Die Grünen onder leiding van Meissner-Blau toe tot de Nationale Raad.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Widerstand am Strom: Hainburg - der österreichische Weg (PDF-Datei; 866 kB), Website RiverNet