Nationaal Park Thayatal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Park Thayatal
Nationaal park
Nationaal Park Thayatal (Oostenrijk)
Nationaal Park Thayatal
Situering
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk, Vlag van Tsjechië Tsjechië
Coördinaten 48° 50′ NB, 15° 53′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Opgericht 2000
Foto's
Nationaal Park Thayatal

Het Nationaal Park Thayatal (Duits: Nationalpark Thayatal) is een Oostenrijks nationaal park dat in 2000 werd opgericht in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Het park is 1330 hectare groot en ligt op de grens met Tsjechië. Over de Tsjechische grens gaat het grensoverschrijdende park over in het Tsjechische Nationaal park Podyjí (Tsjechisch: Národní Park Podyjí). In het nationaal park wordt het dichtbeboste en onbebouwde dal van de Thaya-rivier beschermd, dat door het IJzeren Gordijn ongeschonden bleef.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

In het kleinste Oostenrijkse nationale park komt de helft van alle plantensoorten uit Oostenrijk voor. In het westelijke deel van het park en op de schaduwrijke noordhellingen groeien vooral beuken, terwijl op de zonniger zuidhellingen eiken en haagbeuken groeien. In de kruidlaag groeien onder andere Turkse lelie, eenbloemig parelgras, klaverzuring en bleek bosvogeltje.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Talrijke zeldzame diersoorten leven in het Thaya-dal, waaronder visotter, dobbelsteenslang, zeearend, zwarte ooievaar, esculaapslang en wilde kat

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nationalpark Thayatal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.