Nationaal park Słowiński

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De bewegende duinen in het Nationaal park Słowiński

Het Nationaal park Słowiński (Pools: Słowiński Park Narodowy) is een nationaal park in het noorden van Polen, gelegen in het woiwodschap Pommeren.

Het park is bekend om haar zogenaamde bewegende duinen.

Indeling[bewerken]

Het park heeft een oppervlakte van 186,18 vierkante kilometer, en is opgericht in 1967.

Het park is te verdelen in twee delen. Het noordelijke deel en het zuidelijke deel. In het noordelijke deel bestaat de oppervlakte voor 95% uit strand en duinen. De rest bestaat uit kleine vegetatie en kleine groepen bos.

Het zuidelijk deel bestaat voor een groot deel uit meren. 90% grof gezien. Er bevinden zich de twee grootste meren van Polen: Gardna en Lebsko. De vegetatie eromheen bestaat voor een groot deel uit bos en moeras.

Bewegende duinen[bewerken]

De bewegende duinen zijn nog steeds een mysterie, ze liggen achter de strandduinen midden in de lage vegetatie. Elk jaar worden de duinen in het park en omgeving 2 tot 9 meter naar het westen gewaaid en 4 to 6 meter naar het oosten. Wetenschappers hebben dit onderzocht en zijn erachter gekomen dat bij het verplaatsen van die duinen, een heel stuk bos of andere vegetatie word verzwolgen. En dan als de plek verzwolgen is door de duinen weer vrij is, voor de bomen en planten groeien ze gewoon door. Wetenschappers hebben dit tot op de dag van vandaag nog niet weten te verklaren. Het is wel uniek want nergens anders aan de Europese kust komen bewegende duinen voor.

Externe links[bewerken]