Nationaal park Seitseminen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Park Seitseminen
Nationaal park
Nationaal park Seitseminen (Finland)
Nationaal park Seitseminen
Situering
Land Finland
Locatie Pirkanmaa
Coördinaten 61° 56′ NB, 23° 26′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 45,5 km²
Opgericht 1982
Beheer Metsähallitus
Foto's
Watermolen op de Liesijoki
Watermolen op de Liesijoki

Het Nationaal park Seitseminen (Fins: Seitseminen kansallispuisto/ Zweeds: Seitseminens nationalpark) is een Fins nationaal park dat gelegen is op het grondgebied van de gemeenten Ikaalinen en Ylöjärvi in de regio Pirkanmaa.

Het park kwam tot stand in 1982 en verder uitgebreid in 1989. Seitseminen is 45,5 km² groot en bevat een vegetatie die kenmerkend is voor de boreale naadwouden uit het Suomenselkä stroomgebied. Het park bevat enkele van de oudste bossen die publiekelijk toegankelijk zijn in Finland.

De boerderij Kovero die werd gebouwd in 1859 maakt deel uit van het culturele erfgoed van het park. De boerderij is in de zomer toegankelijk.

Fauna[bewerken]

De venen, die meer dan de helft van het oppervlak innemen, worden bewoond door korhoenders, kraanvogels, wilde zwanen, bosruiters en moerassneeuwhoenders.

Het park kent een van de grootste grove dennen-oerbosbestanden in Finland. In de bossen leven vliegende eekhoorns, dwerguilen, oeraluilen, drieteenspechten en kleine vliegenvangers. Het symbool voor het park is de algemeen voorkomende boommarter.

Externe link[bewerken]