National United Front of Democracy Against Dictatorship

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een rode "klepper" in de vorm van een voet is een van de symbolen van de UDD
De resten van de roodhemden barricades nabij Rajprasong na hun verdrijving, 20 mei 2010
Het deels uitgebrande winkelcentrum CentralWorld na de demonstraties van de UDD, 20 mei 2010

Het National United Front of Democracy Against Dictatorship (UDD) (Thai: แนวร่วมประชาธิปไตยต่อต้านเผด็จการแห่งชาติ; นปช.) is een politieke drukkingsgroep in Thailand, die zich verzet tegen de People's Alliance for Democracy (PAD). De aanhangers worden "red shirts" of "roodhemden" genoemd.

Bekende leiders van de UDD zijn Veera Musikapong, Nattawut Saikua, Charan Ditthapichai en dr. Weng Tohjirakarn. De UDD heeft zichzelf verbonden met de For Thais Party, die in de oppositie zit tegen de coalitieregering.

Vanaf april 2010 tot 19 mei 2010 hielden aanhangers enkele wijken van Bangkok bezet en probeerde het leger hen met geweld te verdrijven. Van beide kanten werd geweld toegepast. Het leger zette vanaf 13 mei een offensief in wat eindigde met de overgave van een paar van de leiders van de UDD en de vlucht van enkele anderen op 19 mei 2010 nadat het leger de barricades van het UDD kampement slechtte met gepantserde voertuigen. Een deel van de ontgoochelde UDD aanhangers begon daarna aan een vernielingstocht door Bangkok waarbij onder andere het grootste winkelcentrum van Thailand, CentralWorld, deels in vlammen opging.[1][2][3]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie United Front for Democracy Against Dictatorship, Thailand van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.