Nationale Molendag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hollands molenlandschap bij zonsondergang
Nationale molendag 1975

De Nationale Molendag is een Nederlands evenement dat op 6 oktober 1973 voor het eerst door de Vereniging De Hollandsche Molen met medewerking van de VVV is georganiseerd om de mensen beter kennis te laten maken met de molens in hun omgeving. De eerste molendag, georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van De Hollandsche Molen, was dus in oktober, maar daarna vrijwel steeds op de tweede zaterdag in mei. Vanaf 1976 is de nationale molendag gecombineerd met de door de ANWB georganiseerde Landelijke Fietsdag, die tot dan toe een of twee weken later werd gehouden. Door de twee dagen te combineren konden de mensen op de fiets de deelnemende molens bezoeken. Om deze reden waren in alle uitgezette fietsroutes molens opgenomen. Inmiddels bestaat de Landelijke Fietsdag niet meer: de gehele maand mei is tot fietsmaand uitgeroepen.

In 2008 werden ook een aantal oude gemalen op deze dag opengesteld zodat meestal wordt gesproken van de Nationale Molen- en Gemalendag. Rond de molens en gemalen worden diverse evenementen georganiseerd. Vanaf 2009 vinden niet alleen op zaterdag, maar gedurende het gehele weekeinde evenementen plaats.

Regionale molendagen[bewerken]

Naast de Nationale Molen- en Gemalendag worden ook regionale molendagen georganiseerd, zoals:

Molendagen in andere landen[bewerken]

  • Duitsland: Deutscher Mühlentag, sinds 1994 jaarlijks op Pinkstermaandag, ingesteld door het Deutsche Gesellschaft für Mühlenkunde und Mühlenerhaltung (DGM)
  • Zwitserland: Schweizer Mühlentag, sinds 2001 jaarlijks op de zaterdag na Hemelvaartsdag, ingesteld door de Vereinigung Schweizer Mühlenfreunde
  • Verenigd Koninkrijk: National Mills Day, jaarlijks op de tweede zondag in mei, tegenwoordig het gehele weekeinde (National Mills Weekend)

Externe link[bewerken]