Vereniging De Hollandsche Molen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Hollandsche Molen
Vereniging De Hollandsche Molen
Leo Endedijk (links) en Harry van Waveren in Kortgene
Leo Endedijk (links) en Harry van Waveren in Kortgene
Doel Zet zich in voor het behoud van Nederlandse windmolens en watermolens.
Opgericht 15 mei 1923
Zetel Amsterdam
Personen
Directeur/raad van bestuur Leo Endedijk
Website

De Hollandsche Molen is een Nederlandse vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland. De vereniging is op 15 mei 1923 opgericht en richtte zich in eerste instantie op het behoud van de molens omwille van hun economische functie. Na de Tweede Wereldoorlog verschoof het accent naar de historische en landschappelijke waarde van de windmolens. Van oudsher is de windmolen een landschapselement dat bij het vlakke Nederlandse landschap hoort.

De vereniging heeft als doel de wind- en watermolens in Nederland draaiende te houden. In de jaren 60 voelde de vereniging zich gesteund door enthousiaste molenliefhebbers. Zij hebben zich sterk gemaakt om vrijwilligers op te leiden tot molenaar met als doel zoveel mogelijk molens te kunnen laten draaien. Dat initiatief heeft in 1972 geleid tot de oprichting van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Het Gilde verzorgt de opleiding tot vrijwillig molenaar en De Hollandsche Molen neemt de landelijke examens af. Met het diploma van de vereniging De Hollandse Molen mag op alle molens in Nederland gedraaid worden.

Ook heeft de vereniging praktische richtlijnen ter bevordering van de molenbiotoop ontwikkeld.

Vanaf mei 1954 geeft de vereniging een blad uit voor haar leden, aanvankelijk "Molennieuws" genoemd, doch nu gewoon "Molens".

Beschermheer van de vereniging was tot zijn overlijden op 12 augustus 2013 prins Friso van Oranje-Nassau daarvoor was zijn vader prins Claus der Nederlanden van 1980 tot zijn overlijden in 2002 beschermheer van de vereniging. Op 17 augustus 2014 werd bekend dat prinses Beatrix der Nederlanden de functie van haar overleden zoon heeft overgenomen.

Molens van De Hollandsche Molen[bewerken]

In de loop der tijd heeft de vereniging een aantal molens in eigendom verworven, te weten:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]