Vereniging De Hollandsche Molen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hollandsche Molen
Vereniging De Hollandsche Molen
De Hollandsche Molen wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van molens
De Hollandsche Molen wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van molens
Doel behoud van Nederlandse windmolens en watermolens
Opgericht 15 mei 1923
Zetel Amsterdam
Personen
Directeur Leo Endedijk
Website

De Hollandsche Molen is een Nederlandse vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

De vereniging werd op 15 mei 1923 opgericht en richtte zich in eerste instantie op het behoud van de molens omwille van hun economische functie. Na de Tweede Wereldoorlog verschoof het accent naar de historische en landschappelijke waarde van de windmolens.

De vereniging, die zich tot doel stelt de wind- en watermolens in Nederland draaiende te houden, richtte in 1972 het Gilde van Vrijwillige Molenaars op. Het Gilde verzorgt de opleiding tot vrijwillig molenaar en De Hollandsche Molen neemt de landelijke examens af. Met het diploma van de vereniging De Hollandse Molen mag op alle molens in Nederland worden gedraaid.

De vereniging heeft praktische richtlijnen ter bevordering van de molenbiotoop ontwikkeld. Deze komt door verstedelijking steeds meer onder druk te staan. Molens die geen wind vangen staan vaak stil en raken daardoor snel in verval. Ook vermindert de beleving van een molen als toeristische attractie wanneer deze tussen hoge bomen of bebouwing staat.

Sinds mei 1954 geeft de vereniging een blad uit voor haar leden, aanvankelijk Molennieuws genoemd, doch nu Molens.

In 1973 is naar idee van Eric Zwijnenberg in samenwerking met de VVV de eerste Nationale Molendag georganiseerd, die sindsdien jaarlijks wordt gehouden. Vanaf 1976 werd dit evenement gecombineerd met de door de ANWB georganiseerde Landelijke Fietsdag op de tweede zaterdag in mei. Tegenwoordig is de gehele maand mei tot fietsmaand uitgeroepen, maar de Nationale Molendag duurt slechts een dag, hoewel sommige molens ook op zondag zijn geopend voor het publiek.

Beschermheren en -vrouwen[bewerken]

Leden van het Koninklijk Huis zijn beschermheer of -vrouwe. Van 1980 tot zijn overlijden in 2002 was prins Claus beschermheer van de vereniging. Daarna droeg zijn zoon prins Friso die functie, tot zijn overlijden op 12 augustus 2013. Sinds 17 augustus 2014 heeft prinses Beatrix de functie van haar overleden zoon overgenomen.

Molens van De Hollandsche Molen[bewerken]

In de loop der tijd heeft de vereniging een aantal molens in eigendom verworven, te weten:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]