Naturaliënkabinet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kabinet van Levinus Vincent werd door hem beschreven in Wondertooneel der Nature. Het was in de achttiende eeuw het kabinet met de meest omvangrijke collectie in de Republiek

Een naturaliënkabinet is een kast waarin naturaliën worden bewaard. Met naturaliën of naturalia worden bijzondere voortbrengselen van de natuur, zoals (onderdelen van) planten, dieren en stenen bedoeld. Naturaliënkabinet is ook wel de aanduiding voor de gehele verzameling van naturaliën.

In de zestiende en zeventiende eeuw werden naturaliën bewaard in zogenaamde kunst- en rariteitenkabinetten, waarin ook kunstvoorwerpen en oudheidkundige objecten werden opgeslagen. Daarna begon men de verzamelingen te scheiden en werden natuurlijke objecten in een naturaliënkabinet opgeslagen. Voorbeelden van zaken die in een naturaliënkabinet werden opgeslagen, zijn schelpen, opgezette vogels, dieren op sterkwater, skeletten, vlinders en gedroogde planten.

Anna van Hannover zette in 1751 een kabinet op voor haar vierjarige zoon, prins Willem V. Het kabinet verkreeg grote bekendheid en werd bezocht door diverse geleerden uit binnen- en buitenland.