Natuurpark Berg & Bos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De bosvijver

Natuurpark Berg & Bos is een natuurpark van 250 ha groot in de Apeldoornse wijk Berg en Bos. Het park ligt aan de rand van het Veluwse heuvellandschap.

Geschiedenis[bewerken]

Park Berg & Bos, eigendom van de gemeente Apeldoorn, is in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren 30. Op die plek lag tot in de 19e eeuw een waterleiding om de fonteinen en waterwerken van Paleis Het Loo van water te voorzien. Vanaf 1953 werd 's avonds 'Lumido' georganiseerd, een muziek-, water- en lichtspektakel op en rond de bosvijver van het natuurpark. In 2003 hield 'Lumido' op te bestaan, in augustus 2012 kwam het weer terug. Sindsdien wordt het weer jaarlijks gehouden in de zomermaanden. Tijdens Lumido is het sindsdien mogelijk om een romantische boottocht te maken over de bosvijver in een echte Venetiaanse gondel en vanaf het water de shows te bekijken.

Thema's[bewerken]

Het park toont de voor dit gebied karakteristieke planten en dieren zoals wilde zwijnen en edelherten. Naarmate men dieper in Berg en Bos doordringt, verandert het karakter geleidelijk van een zorgvuldig aangelegd park in een ongerept, maar gevarieerd boslandschap. Langs de wandelpaden in het park zijn verschillende routes uitgestippeld.

Er zijn diverse recreatieve voorzieningen zoals een 26 meter hoge uitkijktoren, een speelweide en een vlindertuin. Het natuurpark omvat ook een dieren- en een plantentuin. In het dierenpark Apenheul leven verschillende apen in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, terwijl in het Pinetum verschillende families naaldbomen zijn te bezichtigen, inclusief mammoetbomen.

Het park heeft ook verschillende archeologische sites waaronder restanten van grafheuvels, ijzerkuilen en veldbrandovens.

Bosvijver[bewerken]

Het gedeelte rond de grote bosvijver, dicht bij de ingang, is fraai aangelegd met een weelde aan bloeiende planten langs de paden. Bij de bosvijver staat de Stenen Bank waar koningin Wilhelmina nog geschilderd heeft.

Uitkijktoren[bewerken]

De uitkijktoren

Links van het pad naar Apenheul staat een uitkijktoren van 26 meter hoog op een heuvel van 9 meter. Vanaf de bovenste omloop van deze toren heeft men een prachtig weids uitzicht over Berg en Bos en omgeving. Op heldere dagen reikt het zicht zelfs tot Zwolle (circa 40 km).

Speelweide[bewerken]

Links van de 'afslag' naar Apenheul ligt de speelweide. Deze is speciaal ingericht voor de jonge (en jongste) bezoekers. Langs de randen van deze grote wei staan allerlei klim- en speeltoestellen. De speelweide is ook geschikt voor picknicks en groepen kinderen.

Klimbos[bewerken]

Voorbij de speelweide ligt het Klimbos, een bos waarin met behulp van touwen en platformen routes door de bomen zijn uitgezet.

Vlindertuin[bewerken]

In 1997 heeft de Vereniging voor Natuur en Milieu Educatie in park Berg en Bos een vlindertuin aangelegd. In de tuin groeien allerlei planten waar vlinders op afkomen. Op een zonnige zomerdag zijn er verschillende inheemse vlindersoorten te zien als de kleine vos, distelvlinder, dagpauwoog, citroentje, landkaartje en zo meer.[1]

Externe links[bewerken]

Website Natuurpark Berg & Bos

Website Lumido