Navapolatsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Navapolatsk
Наваполацк
Plaats in Wit-Rusland Vlag van Wit-Rusland
Wapen van Navapolatsk
Navapolatsk (Wit-Rusland)
Navapolatsk
Situering
District Vitebsk
Coördinaten 55° 32′ NB, 28° 40′ OL
Algemeen
Inwoners
(2017)
102.300
Overig
Postcode 211501
Netnummer 214
Foto's
Navapolack Montage (2017).jpg
Portaal  Portaalicoon   Oost-Europa
straatbeeld in Navapolatsk

Navapolatsk (Wit-Russisch: Наваполацк; Russisch: Новополоцк, Novopolotsk) is een Wit-Russische stad in de Oblast Vitebsk.

De stad heeft ongeveer 102.000 inwoners (2017) en is in 1958 gesticht. De bewoners bestaan voor 81% uit Wit-Russen, 16% Russen en 3% overigen. De stad ligt vlak bij Polatsk en de naam betekent ook Nieuw Polatsk. FC Naftan Navapolatsk is de lokale voetbalclub. De stad ligt op de linkeroever van de Westelijke Dvina, die naar Letland stroomt en bij Riga in de Oostzee uitmondt. Op de rechteroever ligt Polotzk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Navapolatsk gaat terug tot 1958; het is een betrekkelijk nieuwe stad. In 1954 had men besloten om een nieuwe olieraffinaderij in de regio te bouwen. Voor de benodigde werknemers werd een nieuwe stad aangelegd. Navapolatsk beschikt over 12 scholen voor voortgezet onderwijs, 2 gymnasiums en de Staatsuniversiteit Polatsk.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De stad wordt bediend door een tramlijn.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Van alle steden in de oblast Vitebsk heeft de stad de grootste raffinaderij en bijbehorende chemische fabrieken. Navapolatsk en Polatsk danken hun huidige bestaan grotendeels aan deze bedrijfstak. Het petro-chemische complex ligt op 2-4 km ten westen van de woonwijken, daarvan gescheiden door bos.

OAO "Naftan"[bewerken | brontekst bewerken]

Naftan is de belangrijkste olieraffinaderij. Deze werd in 1959 gebouwd. De ruwe olie is afkomstig uit de Wolgaregio van Rusland en produceert dieselolie, gasolie en kerosine, daarnaast nog een aantal petrochemische producten. Een andere belangrijke onderneming is "Polymir", die plastics en polyetheen maakt. Uit dit halfproduct kan een veelheid aan andere producten gemaakt worden.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

De stad beschikt over zes hotels; het toerisme is echter geen belangrijke sector.

De R.K. Kerk van het Heilig hart van Jezus dateert uit 2004, de Orthodoxe Johannes de Doperkerk is van 1992.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Winter in Novopolotsk, RK-kerk