Oblast Vitebsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Віцебская вобласьць
Oblast van Wit-Rusland
Vlag van Wapen van
Kaart van
Geografie
Hoofdstad Vitebsk
Oppervlakte 40.100 km² (19,4 %)
Bevolking
Inwoners (2004) 1.381.300 (34,4 /km²)

Oblast Vitebsk (Wit-Russisch: Віцебская вобласьць, Viciebskaja vobłaść of Vitsebskaya Voblast; Russisch: Ви́тебская о́бласть, Vitebskaya Oblast) is de noordoostelijkste oblast (provincie) van Wit-Rusland. De hoofdstad is Vitebsk. De oppervlakte van het gebied bedraagt 40.100 km², iets minder dan 20% van het land.

Biosfeerreservaat Berezina[bewerken]

Binnen het gebied ligt het UNESCO Biosfeerreservaat Berezina. Dit gebied werd ingesteld als natuurreservaat op 30 januari 1925 en kreeg de biosfeerreservaatstatus in 1978.

Economie[bewerken]

Door de regio lopen een aantal belangrijke transportverbindingen die het gebied verbinden met Rusland, Oekraïne, de Baltische landen en Polen. De regio heeft sterke banden met Rusland en de Baltische landen, maar probeert door een Vrijhandelszone rond de stad Vitebsk ook investeringen vanuit andere landen aan te trekken.

Geografie[bewerken]

De oblast grenst in het westen aan het Litouwse district Vilnius, in het noordwesten aan het Letse district Daugavpils, in het noorden en oosten aan de Russische oblasten Pskov en Smolensk en binnen Wit-Rusland in het zuiden aan de oblasten Mahiljow , Minsk en Hrodna.

De grootste steden in de oblast zijn:

Externe links[bewerken]