NeXT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NeXT, Inc.
Logo
Oprichting 1985
Opheffing 7 februari 1997
Ging over in Apple
Oprichter(s) Steve Jobs
Sleutelfiguren Steve Jobs (CEO)
Ross Perot (directie)
John Patrick Crecine (directie)
Avie Tevanian (technische directie)
Mitchell Mandich (commerciële directie)
Hoofdkantoor Californië, Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 540 (1992)
Producten Computers
Industrie hardware, software
Website web.archive.org/web/19970412194822/http://www.next.com/ 
Portaal  Portaalicoon   Economie
Een NeXTstation computer.

NeXT was een Amerikaans computerbedrijf, gevestigd in Redwood City, Californië. Het werd in 1985 opgericht door Steve Jobs na zijn vertrek bij Apple Computer, dat NeXT in 1997 zou overnemen.

Tijdens zijn bestaan bracht NeXT twee computerwerkstations op de markt: de NeXTcube en de NeXTstation. Beide systemen waren gericht op de hoger onderwijsmarkt en de zakelijke markt.

Naast hardware ontwikkelde NeXT het NeXTStep-besturingssysteem dat later ook te koop was voor andere processors onder de naam OPENSTEP, concurrerend met Windows 95.

In 1993 trok NeXT zich terug uit de hardwaremarkt en op 7 februari 1997 werd het bedrijf overgenomen door Apple, al leek het er meer op dat Apple bij de terugkeer van Steve Jobs naar Apple werd overgenomen door NeXT. Het Apple management werd namelijk grotendeels vervangen door het NeXT management. Deze overname wordt soms dan ook omschreven als "Apple betaalde NeXT om Apple te kopen."

Bij Apple werden veel onderdelen van de NeXTStep-interface overgebracht naar Mac OS X, inclusief het "dock". Mac OS X is grotendeels gebaseerd op NeXTStep, het besturingssysteem voor NeXT Computers, dat op zijn beurt gebaseerd is op een BSD-kern. De erfenis van NeXT is te zien aan de namen van de GUI-onderdelen zoals die achter de schermen gebruikt worden: deze beginnen bijna allemaal met "NS", voor NeXTStep: dus NSTextField, NSButton, NSSlider, enz.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Tim Berners-Lee, uitvinder van het web bij CERN, gebruikte in december 1990 een NeXTcube als eerste webserver.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]