Nederlands Hervormde kerk (Kruisland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nederlands Hervormde kerk
Nederlands Hervormde kerk
Plaats Kruisland
Coördinaten 51° 34′ NB, 4° 24′ OL
Gebouwd in 15e eeuw (eerste kerk)
1947 (recentste gebouw)
Begraafplaats rond de kerk
Monumentale status gemeentelijk monument
Afbeeldingen
Kerkje uit 1925
Lijst van gemeentelijke monumenten in Kruisland
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nederlands Hervormde kerk is een kerkgebouw in Kruisland in de gemeente Steenbergen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het kerkgebouw staat aan de Markt 20 met eromheen een kerkhof. Op ongeveer 70 meter naar het noordwesten staat daar de tegenwoordige katholieke kerk Sint-Georgiuskerk met noordelijker van de kerk een begraafplaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 15e eeuw werd er een katholieke kerk gebouwd, nadat aan het einde van de 15e eeuw heer van Breda het dorp had gesticht in de Kruislandse Polder. Deze kerk stond op de plaats van de tegenwoordige hervormde kerk.

In 1580 werd de rooms-katholieke pastoor verdreven, waarna de kerk zowel niet door de katholieken als de hervormden gebruikt werd. Pas in 1648 werd het voorheen katholieke kerkgebouw toegewezen aan de hervormden.

In 1651 werd de voormalige katholieke kerk als hervormde kerk in gebruik genomen.

In 1682 kwam de polder tijdens de Stormvloed van 1682 geheel onder water te staan waardoor er grote schade ontstond aan de kerk.

In 1725 werd tijdens een storm een deel van het dak weggeblazen en de kerk kon niet meer gebruikt worden.

In 1747 werd de polder door het Franse leger onder water gezet waardoor de kerk nog zwaarder beschadigd raakte.

Op 26 december 1830 werd op de plaats van de oude kerk een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen door de hervormden. Het oude gebouw was in dermate slechte toestand en was afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe kleinere kerkgebouw. De oude kerktoren werd behouden en hier werd het nieuwe kerkje tegenaan gebouwd.

Op 30 oktober 1944 werden de kerk en de kerktoren verwoest toen terugtrekkende Duitsers deze opbliezen.

In 1947 werd er op de plaats van de verwoeste kerk een nieuw kerkgebouw gebouwd.

Op 1 juli 1997 hief men de Hervormde Gemeente Kruisland en de Hervormde Gemeente Oud en Nieuw Gast op en ontstond de nieuwe Hervormde Gemeente Gastel & Kruisland.

In 2003 werd de kerk verkocht als gevolg van een ledenafname van de gemeente. In het gebouw werd het Ambachtsmuseum De Holle Roffel gevestigd.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het georiënteerde zaalkerkje uit 1947 bestaat uit een westtoren, een driebeukig schip met drie traveeën en een driezijdige sluiting. De kerktoren heeft twee geledingen en ingesnoerde torenspits. Het schip wordt gedekt door een zadeldak.

Zie de categorie Nederlands Hervormde Kerk, Kruisland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.