Naar inhoud springen

Neerlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 05:47. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Neerlanden
Deelgemeente in België Vlag van België
Neerlanden (België)
Neerlanden
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Landen Landen
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 5′ OL
Overig
Postcode 3404
Netnummer 011
Detailkaart
Neerlanden (Vlaams-Brabant)
Neerlanden
Portaal  Portaalicoon   België

Neerlanden is een deelgemeente van de stad Landen in de provincie Vlaams-Brabant, in België.

Maria Magdalenakerk

Toponymie

De oudste vermelding van het toponiem Landen dateert uit 1050, met genitief Landane. De naam Neerlanden komt uit 1116. Neerlanden is toponymisch verwant met Londen. Het dorp is naar buurdorp Landen genoemd.

  • Neer heeft de betekenis afwaarts, naar beneden.
  • Landen is te reconstrueren als Londhiniom, wat zoveel betekent als "de nederzetting van Londhinios". De grondvorm in Landen, net als in Londen, is het adjectief londo "wild". In de 2e eeuw v.Chr. begon de eerste germanisering. Van oorsprong "Belgische" toponiemen worden dan fonetisch gegermaniseerd. Ze nemen deel aan de laatste fase van de Germaanse consonantverschuiving. Ook ontsnappen ze niet aan het samenvallen van o en a in het Germaans. Londhiniom werd aldus Landhiniom. Bovendien werd de Indo-Europese dh na een n in het Oud-Germaans d.[1]

Geschiedenis

Omstreeks de periode 1578-'99 wordt het dorp geplaagd door een pestepidemie. Dat blijkt uit de in het parochieregister uitzonderlijk hoge aantal vermeldingen van sterfgevallen omstreeks deze periode. Volgens ditzelfde register werd Benedictus Van Der Hofstadt, pastoor van Neerlanden, op 8 augustus 1575 door de Geuzen ontvoerd, maar later weer vrijgelaten.

Omstreeks 1692 vond er de Slag van Neerwinden plaats, waarbij pastoor Scharenberg het leven liet. Een jaar later werd er weer gevochten. Een Frans leger van Lodewijk XIV, toen nog hertog van Luxemburg, en een gecombineerd leger van Engelsen, toen onder het huis Stuart, en Nederlanders, toen onder Willem III van Oranje, troffen elkaar nabij de Gete. De Franse behaalden een pyrrusoverwinning. Veel soldaten sneuvelden.


  1. Paul Kempeneers. Leven in Landen.