Neighbours

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neighbours
Neighbours
Genre Soapserie
Speelduur 22 minuten
Bedenker Reg Watson
Muziek Tony Hatch
Jackie Trent
Land van oorsprong Vlag van Australië Australië
Taal Engels
Productie
Producent Reg Watson e.a.
Uitzendingen
Start 18 maart 1985
Einde 29 juli 2022
Afleveringen Totaal: 10Peach (AUS) en Channel 5 (UK): 8867 (13 juni 2022)
VTM2: 8490 (13 juni 2022)
Seizoenen 37
Zender Vlag van Australië Seven Network (1985), Network Ten (1986-2010), 10 Peach (2011-)
Vlag van België Eén (1989-2021)
Vlag van België VTM 2 (2021-Heden)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Neighbours (in Vlaanderen ook bekend als Buren) was een Australische soapserie, gestart in maart 1985 op Channel 7. De allerlaatste aflevering werd uitgezonden op 29 juli 2022 (Australië en Verenigd Koninkrijk). In België in december 2023.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Neighbours gaat over de belevenissen van de inwoners van 6 huizen in Ramsay Street, een doodlopende straat in Erinsborough, een fictieve voorstad van Melbourne. De gebeurtenissen spelen zich sinds het begin altijd in dezelfde huizen af (nummers 22, 24, 26, 28, 30 en 32). Dat is een groot verschil met andere soaps waar er regelmatig van set gewisseld wordt. De serie heeft ook een geheel eigen stijl gericht op het hele gezin en is niet te vergelijken met de Amerikaanse soaps. Naast de gebruikelijke drama's, ongevallen, ruzies, huwelijken en sterfgevallen is Neighbours immers ook bekend door zijn lichte, humoristische verhaallijnen. In elke aflevering lopen verschillende verhalen door elkaar, maar altijd zal er één luchtiger bij zijn.

De binnenopnames gebeuren in de Global Television studios in Forest Hill. Voor buitenopnames trekt de crew naar Ramsay Street. Pin Oak Court is de echte doodlopende straat die sinds 1985 dienstdoet als Ramsay Street. Alle huizen die je in de serie ziet, zijn echt en de crew mag er een paar dagen per maand op straat en in de voortuinen filmen. De bewoners van de huizen krijgen daar trouwens een mooie vergoeding voor. Lassiter's, de ontmoetingsplaats van de 'buren', met een hotel, pub en koffiehuis bevindt zich net achter de studio's. Net als de zogezegde achtertuinen van Ramsay Street. Neighbours beschikt trouwens over de grootste buitenstudio van het Zuidelijk halfrond. Dat zorgt voor het typische buitengevoel van de serie. Gemiddeld speelt de helft van de scènes per aflevering zich buiten af. Ook lijkt het altijd goed weer. Maar eigenlijk is het in Melbourne vaak flink koud. De acteurs moeten toch altijd zomers gekleed (of in zwembroek) doen alsof het in Australië altijd zomer is. Dikke badjassen voor tussen de opnames zijn nooit veraf.

Heel wat bekende sterren hebben in Neighbours gespeeld, vaak het begin van een succesvolle carrière. Onder meer Kylie Minogue, Jason Donovan, Natalie Imbruglia, Alan Dale, Delta Goodrem, Jesse Spencer, Guy Pearce en Margot Robbie. Ook Russell Crowe heeft ooit een klein rolletje in de serie gespeeld. Eind jaren 80 vormden Kylie en Jason het meest populaire koppel ooit in Ramsay Street. Hun tv-huwelijk was in het Verenigd Koninkrijk goed voor 20 miljoen kijkers.

In maart 2020 bestond Neighbours 35 jaar. Dat werd gevierd met enkele grote verhaallijnen en de (tijdelijke) terugkeer van personages uit verleden.

In maart 2022 raakt bekend dat Neighbours de productie in juni 2022 zal stoppen. Dit na 37 jaar en 9000 afleveringen. De laatste opnamedag was op vrijdag 10 juni 2022. Op de sociale media verscheen een foto van de hele cast met daarbij 'It's a wrap!'. Nadien was er een feestje met champagne geschonken door Hollywoodster Margot Robbie, die haar doorbraak kende in Neighbours.

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nog voor Kylie en Jason als Charlene en Scott hun intrede deden, werd de serie door het Australische Channel 7 van de buis gehaald. In 1986 nam concurrent Network Ten Neighbours over, waarop betere kijkcijfers volgden. De reeks zit er de laatste jaren in een (kijkcijfer)dip. In 2010, toen Neighbours zijn 25-jarig bestaan vierde, besliste Network Ten de serie te verhuizen naar het nieuwe digitale kanaal Eleven. Daar is de serie te zien vanaf begin 2011. Volgens Australische fans zou dit het begin van het einde zijn, maar Neighbours is een belangrijk exportproduct en de kans bestaat dat de serie, mocht ze ooit verdwijnen van de Australische buis, speciaal in productie blijft voor de buitenlandse markt. De kijkcijfers op Eleven zijn trouwens niet slecht (tussen de 350.000 en 400.000 per aflevering), wat Neighbours het meest bekeken programma op een digitaal kanaal maakt in Australië.

Ook het Belgische Eén bracht de serie dagelijks. In Vlaanderen is ze bekend onder de titel Buren. De eerste aflevering werd op de toenmalige BRT uitgezonden op 31 oktober 1988. De soap is al jaren het langstlopende programma op de Vlaamse televisie op het Journaal en Het Weer na. In de begindagen was Buren in Vlaanderen te zien op primetime (aanvankelijk om 20 uur, later om 19 uur) en dus ook zeer populair, maar tegenwoordig treden de Vlaamse soaps meer op de voorgrond. De reeks bereikte op Eén om 16.50 uur zo'n 150.000 live-kijkers per aflevering.

Op 3 juni 2021 maakte de VRT bekend dat Buren verhuisde naar VTM2. Aflevering 8241 is de laatste aflevering die vertoond werd op Eén, op 8 juni 2021. De commerciële zender nam vanaf 14 juni 2021 (met aflevering 8242) de uitzendingen over, telkens rond 17 uur,[1] net voor de Duitse soap Sturm der Liebe. Voortaan werd Buren onderbroken door reclame, maar was het wel frequenter op televisie, want niet meer geschrapt voor wielerwedstrijden. Gemiddeld zijn er zo'n 90.000 live-kijkers per aflevering, het aantal kijkers dat Buren volgt via VTMGo is onbekend. Neighbours zal in België eindigen in december 2023.

De Nederlandse publieke zenders KRO en de VARA zonden begin jaren negentig de reeks samen uit, met wisselend succes. Nederland raakte steeds verder achterop in de serie doordat de afleveringen slechts twee of drie keer per week werden gebracht. Hierdoor gingen steeds meer Nederlanders de soap op het Belgische TV1 volgen, voor KRO en VARA reden om ermee op te houden. Ook de laatste jaren waren er nog heel wat Nederlanders die dagelijks Buren volgden op de Vlaamse openbare omroep. De Belgische en Nederlandse fans ontmoetten elkaar op een erg actieve Facebookpagina met nieuws over de serie.

Buren is van 1986 tot 2007 uitgezonden op de BBC, maar die zender verloor de rechten op de soap ondertussen aan de Engelse commerciële zender Five, doordat Five meer betaalde voor een overeenkomst met Fremantle/Grundy (die de soap produceert). Op 8 februari 2008 was Neighbours voor het laatst te zien op de BBC. Five sloot de maandag erop aan met de volgende aflevering zodat de fans hun favoriete soap geen dag moeten missen. Five betaalt veel meer geld voor de uitzendrechten, waardoor de kwaliteit (decors, belichting) er de laatste jaren op vooruit gegaan is. Maar door de overstap van het populaire BBC One naar het minder bekende (en niet in heel het land te ontvangen) Five gingen de kijkcijfers wel achteruit. Elke aflevering van Neighbours bereikt in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 2 miljoen kijkers. Tegenwoordig produceren de Britten mee de soap. Vanaf 2022 is Neighbours in het Verenigd Koninkrijk vijf keer per week te zien en in Australië nog maar vier keer (niet op vrijdag). Daardoor lopen de Britten een beetje voor en krijgen ze de afleveringen in primeur te zien.

EINDE VAN NEIGHBOURS

In februari 2022 raakte bekende dat de Britse zender Channel 5 Neighbours vanaf de zomer van 2022 niet meer zal uitzenden. Daarmee valt ook de grootste financier voor de soap weg. De Australische productiefirma Fremantle moest op zoek naar een nieuwe partner. Die is niet gevonden en daarom zal Neighbours op 1 augustus 2022, na 37 jaar op televisie en iets meer dan 9000 afleveringen eindigen. De makers beloven van de laatste maanden een feest te maken met meer dan 20 vroegere personages die terugkeren (Harold, Shane Ramsay, Izzy, Joel Samuels, Des Clarke) en mooie verhalen voor de huidige cast. In mei 2022 raakte bekend dat Kylie Minogue en Jason Donovan te zien zullen zijn in de finale van Neighbours. Zij speelden eind jaren '80 het legenarische koppel Charlene en Scott, dat in de serie intussen 35 jaar getrouwd is. Ook Hollywoodster Guy Pearce komt terug als Mike Young.

Vernieuwingen in 2007[bewerken | brontekst bewerken]

Neighbours wordt regelmatig opgefrist. In het 35-jarig bestaan kende de serie tientallen openingscredits en ook het themalied is al een paar keer geüpdatet. Maar de sfeer van de intro (alle buren gezellig bij elkaar) en de bekende woorden 'everybody needs good neighbours' blijven behouden.

In 2007 maakte Neighbours de grootste vernieuwing uit haar geschiedenis door. Door de komst van HD (High Definition) werden studiobelichtingen en camerawerk aangepast. Ook de sets werden grondig aangepast. Daardoor ziet de serie er sindsdien veel realistischer en hedendaagser uit. Toch blijft het typisch vrolijke en zonnige karakter van Neighbours overeind.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Neighbours is bekend om zijn voortdurend wisselende acteurs. Jonge acteurs, voor wie Neighbours vaak hun doorbraak is, zien de soap als een springplank en blijven niet lang in Erinsborough. Toch draaien heel wat verhaallijnen om de jongeren en hun liefdes, ruzies, geluk en ongeluk.

De oudere acteurs zijn iets standvastiger. Personages als Paul Robinson, Karl en Susan Kennedy en Toadfish Rebecchi draaien al jaren mee en zorgen voor een band met verdwenen personages en vroegere jaargangen van de soap. Zij zijn volgens de fans de kracht van Neighbours en zijn dan ook heel populair, met als uitschieters Paul Robinson, die van bij de start in 1985 tot in 1993 in het feuilleton figureerde en dan na een ellenlange afwezigheid opnieuw sinds 2004, en Susan Kennedy, de favoriete 'mama' van de inwoners van Ramsay Street, een positie die zij overnam van Helen Daniels (Pauls grootmoeder). Personages van vroeger keren na jaren terug, soms voor een korte periode, soms als vast personage.

Huidige rolverdeling VTM2 2022[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande rolverdeling is onvolledig en een momentopname.

Acteur Personage Duurtijd
Stefan Dennis Paul Robinson 1985-1992, 1993 (gastrol), 2004-
Geoff Paine Clive Gibbons 1986-1987, 1989, 2017-
Annie Jones Jane Harris 1986-1989, 2005, 2018-
Alan Fletcher Karl Kennedy 1994-
Jackie Woodburne Susan Kennedy 1994-
Ryan Moloney Toadie Rebecchi 1995 (gastrol), 1996-
Chris Milligan Kyle Canning 2008-2016, 2019-
Colette Mann Sheila Canning 2012-
Scarlett Anderson Nell Rebecchi 2013-
Rebekah Elmaloglou Terese Willis 2013-
Matt Wilson Aaron Brennan 2015-
Ben Hall Ned Willis 2016-
Takaya Honda David Tanaka 2016-
Nicholas Coghlan Shane Rebecchi 2017-2022
Sharon Johal Dipi Rebecchi 2017-2022
Olivia Junkeer Yashvi Rebecchi 2017-
April Rose Pengilly Chloe Brennan 2018-
Bonnie Anderson Bea Nilsson 2018-2022
John Turner Hugo Somers 2018-
Tim Robards Pierce Greyson 2018-
Zima Anderson Roxy Willis

2019-

Jemma Donovan Harlow Robinson 2019-
Georgie Stone Mackenzie Hargreaves 2019-
Benny Turland Hendrix Greyson 2019-

Voormalige rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine selectie van bekende acteurs die in het verleden deel uitmaakten van de serie.

Acteur Personage Duurtijd
Janet Andrewartha Lyn Scully 1999-2006, 2008 (gastrol), 2009-2011
Natalie Bassingthwaighte Isabelle Hoyland 2003-2006, 2007
Pippa Black Elle Robinson 2005-2009
Ashleigh Brewer Kate Ramsay 2009-2014
Anne Charleston Madge Bishop 1986-1992, 1996-2001, 2015
Sam Clark Ringo Brown 2007-2010
Russell Crowe Kenny Larkin 1987
Alan Dale Jim Robinson 1985-1993
Jason Donovan Scott Robinson 1986-1989
Delta Goodrem Nina Tucker 2002-2003, 2004, 2005, 2015
Vivean Gray Nell Mangel 1986-1988
Anne Haddy Helen Daniels 1985-1997
Jane Hall Rebecca Napier 2007-2011, 2014
Natalie Imbruglia Beth Willis 1992-1993, 1994
Dichen Lachman Katya Kinski 2005-2007
Stephanie McIntosh Sky Mangel 2003-2007, 2015
Craig McLachlan Henry Ramsay 1987-1989
Kylie Minogue Charlene Robinson 1986-1988
Radha Mitchell Catherine Kennedy 1996-1997
Tom Oliver Lou Carpenter 1988, 1992-2016
Guy Pearce Mike Young 1986-1989
Margot Robbie Donna Freedman 2008-2011
Ian Smith Harold Bishop 1987-1991, 1996-2009, 2015
James Sorensen Declan Napier 2007-2011
Jesse Spencer Billy Kennedy 1994-2000, 2005
Eliza Taylor-Cotter Janae Timmins 2005-2008
Brett Tucker Daniel Fitzgerald 1999-2000 (gastrol), 2007-2009
Holly Valance Felicity Scully 1999-2002, 2005
Kym Valentine Libby Kennedy-Fitzgerald 1994-2004, 2005 (gastrol), 2007-2011, 2014
Matthew Werkmeister Zeke Kinski 2005-2011, 2014

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Neighbours is een langlopende serie en dat heeft zo zijn gevolgen. Zo is het al enkele malen voorgekomen dat één acteur verschillende personages vertolkte (weliswaar nooit binnen één aflevering of zelfs maar seizoen). Voorbeelden van acteurs die twee rollen speelden: Ian Rawlings (gastrol Marcus Stone, langdurige rol Philip Martin), Shane Connor (gastrol Philip Hoffman, langdurige rol Joe Scully), Blair Venn (langdurige rol Brendan Bell, tweede langdurige rol Richard Aaronow). Andrew Larkins speelde zelfs drie rollen: twee kortstondige (Dean Gardner en Adrian Pitt) en een langdurige (Tom Scully).

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande tabel toont de uitgezonden afleveringen in Australië. Afleveringen in België komen de afleveringen 14 maanden later op tv. In Australië is Neighbours het hele jaar door te zien zonder zomerstop. In België vallen de uitzendingen regelmatig weg voor sportprogramma's. Daardoor raken de Belgische kijkers alsmaar meer achterop.

Seizoen Eerste uitzending op Ten Afleveringen Aantal
1 18 maart 1985 - 8 november 1985 1 - 170 170
2 20 januari 1986 - 5 december 1986 171 - 400 230
3 12 januari 1987 - 8 december 1987 401 - 637 237
4 13 januari 1988 - 12 december 1988 638 - 876 238
5 17 januari 1989 - 13 december 1989 877 - 1113 236
6 11 januari 1990 - 7 december 1990 1114 - 1350 237
7 21 januari 1991 - 13 december 1991 1351 - 1585 235
8 6 januari 1992 - 4 december 1992 1586 - 1825 240
9 11 januari 1993 - 17 december 1993 1826 - 2070 245
10 24 januari 1994 - 25 november 1994 2071 - 2290 220
11 2 januari 1995 - 1 december 1995 2291 - 2530 240
12 22 januari 1996 - 20 december 1996 2531 - 2770 240
13 20 januari 1997 - 28 november 1997 2771 - 2995 225
14 19 januari 1998 - 27 november 1998 2996 - 3220 225
15 18 januari 1999 - 26 november 1999 3221 - 3445 225
16 17 januari 2000 - 8 december 2000 3446 - 3680 235
17 15 januari 2001 - 14 december 2001 3681 - 3920 240
18 21 januari 2002 - 13 december 2002 3921 - 4155 235
19 20 januari 2003 - 19 december 2003 4156 - 4395 240
20 19 januari 2004 - 10 december 2004 4396 - 4630 235
21 10 januari 2005 - 16 december 2005 4631 - 4875 245
22 9 januari 2006 - 15 december 2006 4876 - 5120 245
23 8 januari 2007 - 14 december 2007 5121 - 5365 245
24 14 januari 2008 - 12 december 2008 5366 - 5605 240
25 19 januari 2009 - 4 december 2009 5605 - 5835 230
26 11 januari 2010 - 17 december 2010 5836 - 6070 235
27 11 januari 2011 - 9 december 2011 6071 - 6310 240
28 9 januari 2012 - 7 december 2012 6311 - 6550 240
29 7 januari 2013 - 6 december 2013 6551 - 6790 240
30 6 januari 2014 - 5 december 2014 6791 - 7030 240
31 5 januari 2015 - 4 december 2015 7031 - 7270 240
32 4 januari 2016 - 9 december 2016 7271 - 7510 240
33 16 januari 2017 - 8 december 2017 7511 - 7750 240
34 22 januari 2018 - 31 december 2018 7751 - 8006 256
35 1 januari 2019 - 30 december 2019 8007 - 8266 260
36 1 januari 2020 - heden 8267 -

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]