Neptunusmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Neptunusmos
Neptunusmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermos)
Klasse:Marchantiopsida
Onderklasse:Jungermanniidae
Orde:Jungermanniales
Familie:Lepidoziaceae
Geslacht:Lepidozia
Soort
Lepidozia reptans
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Neptunusmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het neptunusmos (Lepidozia reptans) is een levermos uit de familie Lepidoziaceae.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het groeit in lichtgroene tot vuile geelgroene, platte, dekenachtige bedekkingen die tegen het substraat worden gedrukt. De kruipende takken zijn eenvoudig geveerd en slechts 1–2 cm lang en ongeveer 1 mm breed. De dicht op elkaar staande flankbladeren zijn ongeveer 1,5–2 keer zo lang als de stengel en zijn uitgespreid halfvierkant van vorm. Ze zijn op een derde of de helft verdeeld in 3–4 lancetvormige lobben.

De cellen in het bladcentrum van de flankbladeren hebben een diameter van ongeveer 27 µm. In de lobben bereiken ze slechts een diameter van ongeveer 24 µm. De cellen zijn meestal dun tot taaiwandig. Ze zijn zwak verdikt op de hoeken. De buitenste cellen hebben een gladde cuticula. De onderste bladeren hebben 4 lancetvormige lobben. Hun cellen kunnen 10–15 olielichamen hebben. De vrouwelijke schutbladen zijn veel groter dan de flankbladeren en hebben bovenaan 2–5 korte tanden.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een Pleistoceen algemeen levermos in oudere en vooral luchtvochtige bossen. Dat kunnen zowel naald- als loofbossen zijn en de soort groeit dan vaak op steilkanten maar bijv. ook langs oude beukenlanen. Regelmatig groeit de soort ook op dood hout en aan de voet van bomen.

Het neptunusmos is een kensoort voor de klasse van vertakt bekermos en neptunusmos (Cladonio-Lepidozietea).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het neptunusmos komt wereldwijd voor. In Nederland komt het vrij algemeen voor. Vooral in het oosten van het land komt het vaker voor dan in het westen van het land. Het is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]