NetBeans

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
NetBeans
NetBeans 11.1
NetBeans 11.1
Ontwikkelaar Apache Software Foundation
Recentste versie 11.2 
(25 oktober 2019)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in Java
Categorie Software development kit
Licentie Apache-licentie
Versiebeheer github.com
Website www.netbeans.org/
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Javaplatform

NetBeans is een opensourceproject gebaseerd op Xelfi, een universiteitsproject in Praag (Tsjechië) dat begon in 1997. Sun (overgenomen door Oracle) richtte het opensourceproject NetBeans op in juni 2000.

Overzicht[edit | edit source]

Het project bestaat uit twee producten:

  • De integrated development environment (IDE) NetBeans is een gratis ontwikkelomgeving - een hulpmiddel voor programmeurs om programma's te schrijven, compileren, debuggen en implementeren. Het is geschreven in Java, maar ondersteunt ook andere talen. Er is ook een groot aantal modules beschikbaar om de NetBeans-IDE uit te breiden. De NetBeans-IDE is een gratis product zonder beperkingen over hoe het gebruikt kan worden.
  • Ook beschikbaar is het NetBeans Platform; een gratis modulaire en uitbreidbare basis dat dient als een softwareruggengraat voor de ontwikkeling van grote desktopapplicaties. ISV-partners voorzien meerwaardeplug-ins die gemakkelijk integreren in het Platform en die ook kunnen gebruikt worden om hun eigen tools en oplossingen te ontwikkelen.

Beide producten zijn open source en vrij voor commercieel en niet-commercieel gebruik. De broncode is beschikbaar voor hergebruik onder de Common Development and Distribution License (CDDL). Voor versie 5.5 werd de Sun Public License gebruikt.

Externe links[edit | edit source]