Apache Software Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Apache Software Foundation (ASF) is een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het maken van vrije software. Een bekend product van de ASF is de Apache webserver, die voor de meerderheid van de webservers op internet gebruikt wordt.

De ASF is de opvolger van de Apache Group en is gevestigd in Delaware in de Verenigde Staten. De ASF is een decentrale organisatie van ontwikkelaars, die zich bezighouden met het maken van opensourcesoftware. De Apache-projecten worden gekenmerkt door een op samenwerking en consensus gericht ontwikkelproces en het gebruik van een open en pragmatische licentie. Elke project wordt gestuurd door een door de meewerkende ontwikkelaars geselecteerd team van technische experts. De ASF is een meritocratie, wat betekent, dat alleen ontwikkelaars, die actief bijdragen kunnen worden gekozen.

Een van de doelen van de ASF is het vrijwaren van de ontwikkelaars van juridische claims. Alle programmatuur wordt uitgebracht onder de Apache License.

De ASF organiseert elk jaar diverse conferenties, waarin bepaalde projecten in de schijnwerper worden gezet en de ontwikkelaars elkaar kunnen ontmoeten.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

De ASF faciliteert meer dan 350 open source projecten.[1] Nieuwe projecten beginnen in Apache Incubator. Als de gemeenschap rondom het project gegroeid is, er meerdere versies zijn uitgebracht en alle licenties in orde zijn, wordt een project bevorderd tot Top Level Project (TLP). Vanaf dat moment is de gemeenschap rond dit project zelf verantwoordelijk voor het goedkeuren van nieuwe versies en het project krijgt een eigen subdomein voor de website.

Een langdurig inactief project wordt verplaatst naar Apache Attic. De broncode, uitgebrachte software en e-mailarchieven blijven vrijelijk beschikbaar, maar de gemeenschap kan geen wijzigingen maken of nieuwe versies uitbrengen via de ASF. Het is wel mogelijk het project opnieuw via Apache Incubator te starten of via een vertakking ('fork') het project door te ontwikkelen buiten de ASF om.

Een selectie van de projecten:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website
Zie de categorie Apache Software Foundation van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.