New Model Army (17e eeuw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Souldiers Catechisme: regels, voorschriften en trainingsprocedures van het New Model Army.

Het New Model Army was het leger van het Parlement van Engeland dat in 1645, ten tijde van de Engelse Burgeroorlog (de strijd tussen de parlementariërs en de aanhangers van de koning, de royalisten), op aanraden van het Committee of Both Kingdoms werd opgericht.[1]

Het parlement richtte dit leger op om het tij te doen keren tegen de royalisten van Karel I. Voorafgaand aan de New Model Army, had het parlement de slag bij Marston Moor gewonnen, maar het leger was niet sterk genoeg gebleken om Karel I een definitieve nederlaag toe te dienen. Generaal Thomas Fairfax en het hoofd van de cavalerie Oliver Cromwell zouden met hun New Model Army het leger van royalisten definitief kunnen verslaan.

Iedereen die de nodige kwaliteiten had kon dienen in het New Model Army. Dat was in die tijd revolutionair, omdat rangen in het leger meestal bepaald werden door de plaats in de maatschappij. In het New Model Army kon een slager, laag op de ladder van de maatschappij, een officier worden.

De basis van het nieuwe leger was de lichte cavalerie. Royalist en officier prins Rupert zou hun de bijnaam Ironsides hebben gegeven, omdat ze zo gemakkelijk door de linies leken te snijden.[2] Ze droegen dikke lederen bescherming in plaats van het zware metalen harnas. In de strijd maakten ze gebruik van het verrassingseffect in combinatie met hun snelheid om de vijand hard te treffen en om snel verder te kunnen trekken.

Meestal vielen ze de flanken van de vijand aan, hun zwakste punt. Artillerie en musketten van de royalisten waren altijd gericht op de voorste gelederen van de vijand. Artillerie was moeilijk wendbaar en musketten traag om te herladen. De New Model Army was hun te snel af. De cavalerie achtervolgde wegrennende royalisten niet en kon zich zo voortdurend in de strijd mengen. Er heerste strenge discipline en militaire oefeningen waren grondig. De belangrijkste zege van de New Model Army vond plaats nabij Naseby in juni 1645. Bijna 1000 soldaten van de royalisten werden gedood en 4500 soldaten werden gevangengenomen. Tegen het einde van de strijd had het New Model Army bijna alle wapens en munitie van royalisten te pakken gekregen. De royalisten kwamen deze slag niet te boven en trokken zich definitief terug. Karel I gaf zich over aan de Schotten, die hem op hun beurt uitleverden aan het Engelse parlement.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. S.R. Gardiner, History of the Great Civil War, II, Londen, 1889, p. 545/
  2. Aldus he contemporaine parlementaire nieuwsblad Mercurius Civicus (16-26 september 1644, in Notes and queries 11th series. Vol. XL. Jan.- Jun., 1915, p. 181: Munday we had intelligence that Lieutenant-Gen. Cromwell alias Ironside (for that title was given him by P. Rupert after his defeate neere York) [i.e., at Marston Moor] was about Redding (sic) with 2500 horse marching towards Sir William Waller.