Engelse Gemenebest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Commonwealth of England
 Koninkrijk Engeland
 Koninkrijk Schotland
 Koninkrijk Ierland
 Ierse Katholieke Confederatie
1649 – 1660 Koninkrijk Engeland 
Koninkrijk Schotland 
Koninkrijk Ierland 
Flag of the Commonwealth (1649-1651).svg Coat of Arms of the Commonwealth of England.svg
(Details) (Details)
Motto
PAX QUÆRITUR BELLO
Kaart
Location Great Britain and Ireland.png
Algemene gegevens
Hoofdstad Londen
Oppervlakte 130,395 km²
Talen Engels
Munteenheid Pond sterling
Regering
Regeringsvorm Republiek
Legislatuur Rompparlement

Het Engelse Gemenebest (Engels: Commonwealth of England) was een republikeins bestuur van Engeland en Wales, samen met alle kolonies en Kroonbezittingen van de periode. Al snel breidde het zich echter uit tot geheel Groot-Brittannië en Ierland. Het bestuursorgaan van het gemenebest, het 'Rump Parliament', was een selectie uit het Long Parliament waar alle aanhangers van wijlen Karel I uit waren verwijderd.

Het gemenebest werd opgericht in 1649, nadat koning Karel I van Engeland werd onthoofd op 30 januari. Dit was tegelijk het einde van de Engelse Burgeroorlog. Op 19 mei dat jaar nam het Rump Parliament "An Act declaring England to be a Commonwealth" (Een Wet die Engeland Uitroept tot Gemenebest) aan.

Het Protectoraat[bewerken]

Het gemenebest werd in 1653 overgenomen door Oliver Cromwell, die zich aanduidde als 'Lord Protector' en de absolute macht over het Gemenebest overnam. Deze staatsvorm staat bekend in de Engelse geschiedenis als het Protectoraat.

In 1658 stierf Cromwell en diens zoon Richard werd niet gezien als een geschikte opvolger. Het Rump Parliament nam de macht weer over. Door een meerderheid werd het koningschap toch als de meest geschikte staatsvorm gezien, en daarom werd Karel II van Engeland uitgenodigd om weer terug te keren. Dit betekende het einde van het Gemenebest.

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina An Act declaring England to be a Commonwealth op de Engelstalige versie van Wikisource.