Slag bij Naseby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Naseby
Onderdeel van de Engelse Burgeroorlog
Slag bij Naseby (Engeland (hoofdbetekenis))
Slag bij Naseby
Datum 14 juni, 1645
Locatie Naseby, bij Market Harborough, Northamptonshire
Resultaat Beslissende overwinning voor de Parlementairen
Strijdende partijen
Parlementairen Cavaliers (royalisten)
Leiders en commandanten
Sir Thomas Fairfax, Oliver Cromwell Karel I van Engeland, Ruprecht van de Palts
Troepensterkte
6.000 cavalerie
7.000 infanterie
4.100 cavalerie
3.300 infanterie
Verliezen
150 doden en gewonden 1.000 doden, ca. 5.000 gevangengenomen

De Slag bij Naseby was de beslissende slag in de Engelse Burgeroorlog. Op 14 juni 1645 werd het leger van Karel I van Engeland verslagen door het parlementaire New Model Army onder leiding van Thomas Fairfax en Oliver Cromwell.

De beslissende overwinning[bewerken | brontekst bewerken]

Het royalistische leger werd bij Naseby verpletterend verslagen. De koning verloor zijn ervaren infanterie, inclusief 500 officieren, al zijn artillerie en veel ander wapentuig. Voordat hij die vervangen had, kon hij geen veldslag meer aangaan. Hij zou nooit meer een leger van vergelijkbare kwaliteit op de been brengen.

Geheime documenten[bewerken | brontekst bewerken]

De parlementariërs hadden ook persoonlijke bezittingen van de koning buitgemaakt, waarin documenten werden gevonden waaruit bleek dat hij steun wilde zoeken bij de Ierse Katholieke Confederatie en bij katholieke Europese landen. De publicatie hiervan leverde het Long Parliament veel steun op om de oorlog tot het einde uit te vechten. Het jaar daarop eindigde de Eerste Engelse Burgeroorlog met een overwinning van het New Model Army.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Fairfax heroverde Leicester op 18 juni, dat in mei nog door prins Rupert veroverd was. Daarna leidde hij zijn leger direct naar het zuidwesten, om Taunton te ontzetten en het door de royalisten bezette West Country (Zuidwest-Engeland) te veroveren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]