Cavaliers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cavaliers is een benaming die tijdens en na de Engelse Burgeroorlog werd gebruikt om de royalisten aan te duiden, die koning Karel I steunden in diens strijd tegen het toenmalige parlement.

Prins Ruprecht van de Palts, een neef van de koning, hier op een portret van de Nederlandse schilder Simon Verelst, was commandant van een groot deel van de cavalerie van de koning en wordt wel gezien als het prototype van de Cavalier

De term ontstond vermoedelijk in 1642 en was in eerste instantie bedoeld als scheldwoord. De term werd door de royalisten echter overgenomen als geuzennaam. Op hun beurt betitelden zij hun tegenstanders, de puriteinen die Oliver Cromwell steunden, als Roundheads. Deze term sloeg op het bij de aanhangers van die partij meer in zwang zijnde kortere kapsel, waar de royalisten bekendstonden om hun weelderige haardracht, gepaard aan kleurige kostuums van kostbare zijde en hoeden met pluimen. In de praktijk was er echter niet zo'n groot verschil in uiterlijk als uit deze tegenstelling in benamingen blijkt.

Na de overwinning van de parlementaire partij trokken de Cavaliers zich terug op hun landgoederen, waar ze de moeilijke tijden trachten te overleven. In 1660 kwam de Restauratie van de Stuarts tot stand, zonder noemenswaardige bijdrage van de Cavaliers. Zij wonnen echter de daaropvolgende verkiezingen van de republikeinen en presbyterianen, waarna ze als het "parlement van Cavaliers" Engeland gedurende 18 jaar bestuurden. Ze waren het langstzittende parlement in de Engelse geschiedenis.

Het Parlement van Cavaliers dwong koning Karel II tot een protestantse politiek. Het steunde des konings eerste minister Edward Hyde, 2e graaf van Clarendon. Katholieken en dissenters werden uitgesloten van overheidsfuncties door de Test Act.

Het Parlement van Cavaliers voelde niets voor de oorlog van 1672 aan Franse zijde tegen de Nederlanden. In januari 1673 dwong het de Koning om zich uit deze oorlog terug te trekken. Daarna verslechterden de verhoudingen tussen het parlement en de wufte Karel II. In het parlement ontstond een oppositie onder aanvoering van Anthony Ashley, 1e graaf van Shaftesbury. Deze groep zou na 1678 worden aangeduid als Whigs. De Cavaliers zouden een nieuwe scheldnaam krijgen: Tories.

Uiteindelijk ontbond de Koning het Parlement van Cavaliers in december 1678.