Naar inhoud springen

Nico Bulder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 188.201.243.26 (overleg) op 8 aug 2019 om 14:06.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nico Bulder
Detail Boeg, Hoogezand
Detail Boeg, Hoogezand
Persoonsgegevens
Volledige naam Nicolaas Johannes Bernardus Bulder
Geboren Hoogezand, 29 oktober 1898Bewerken op Wikidata
Overleden Groningen, 30 januari 1964Bewerken op Wikidata
Geboorteland Nederland
Beroep(en) houtgraveur, illustrator en graficus
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Nicolaas Johannes Bernardus (Nico) Bulder (Hoogezand, 29 oktober 1898Groningen, 30 januari 1964) was een Nederlandse houtgraveur, illustrator en graficus.

Leven en werk

Bulder was een zoon van de timmerman Martinus Bulder en Gesina Johanna Fikkers. Hij werkte van 1919 tot 1924 als scheepsbouwkundig tekenaar bij de scheepswerf Gideon in Groningen. Hij volgde de schilder- en tekenopleiding aan de Academie Minerva in de stad Groningen. Hij kreeg les van onder anderen F.H. Bach en A.W. Kort. In 1928 haalde hij zijn lesbevoegdheid en van 1930 tot 1945 werkte hij als tekenleraar aan het Instituut Hommes in Hoogezand. Aan Academie Minerva onderwees Bulder na de Tweede Wereldoorlog de vakken etsen, batikken, glas in lood en lithograferen. Leerlingen van hem waren onder anderen Kea Homan en Henri de Wolf.

Naast zijn baan als leraar werkte Bulder aan verschillende opdrachten. Bekend zijn vooral zijn houtgravures. Hij illustreerde talrijke boeken, ontwierp ex librissen en nieuwjaarswensen en maakte veel vrije grafiek. Hij ontwierp het gemeentewapen van Hoogezand-Sappemeer. Hij ontwierp ook twee beeldhouwwerken: voor Sappemeer een Gedenknaald (1948) en De Boeg voor Hoogezand. Dat laatste werk werd na zijn dood uitgevoerd door Gerrit Piek.

Houtgravures van Nico Bulder zijn aanwezig in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Groninger Museum het Veenkoloniaal Museum te Veendam en het Singer Museum in Laren. De Nico Bulder Stichting beheert schilderijen, aquarellen, ex librissen, tekeningen, prenten en studies van deze kunstenaar. In Hoogezand werd een school naar Bulder vernoemd.

De architect H.B. Bulder (1890-1955) was een oudere broer van Nico Bulder.

Literatuur

Zie de categorie Nico Bulder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.