Niemandsland: Russische kernwapens op de zwarte markt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Niemandsland: Russische kernwapens op de zwarte markt
Oorspronkelijke titel Ingen mans land
Auteur(s) Jan Guillou
Vertaler Petra Broomans, Elina van der Heijden en Wivica Jongeneel
Kaftontwerper Carla Goossens en Marc van Meurs
Land Vlag van Zweden Zweden
Taal Nederlands
Reeks/serie Coq Rouge
Genre Spionageroman
Uitgever Conserve
Uitgegeven 1992
Medium Paperback
Pagina's 565
ISBN 90-5429-032-3
Verfilming Commander Hamilton
Voorloper Vendetta
Vervolg De uiteindelijke overwinning
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Niemandsland: Russische kernwapens op de zwarte markt is een spionageroman uit 1992 van de Zweedse auteur Jan Guillou en het 7e deel in de reeks Coq Rouge met in de hoofdrol de fictieve geheim agent Carl Hamilton.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Zweedse veiligheidsdienst hoort van een contact binnen de Amerikaans inlichtingendienst dat er plannen zijn om nucleaire wapens te smokkelen uit de Sovjet-Unie. De Finnen zijn van de smokkel op de hoogte maar treffen vrijwel geen maatregelen. Daarom worden Carl Hamilton en de Zweedse strijdkrachten ingeschakeld om het probleem te ondervangen. De smokkel verloopt van Siberië via Finland naar Zweden voordat de bom aan boord van een schip verdwijnt.

De Zweden plannen en oefenen een operatie voordat ze naar de Sovjet-Unie vliegen en boven het grondgebied van de Sovjet-Unie per parachute worden gedropt en met sneeuwscooters verder zullen reizen.

In overleg met alle betrokken partijen wordt besloten dat het probleem slechts op één manier kan worden opgelost: geen van de bij de smokkel van kernwapens betrokken smokkelaars mag overleven en moeten allen worden gedood en no loose ends.

De operatie wordt uitgevoerd met Carl Hamilton en Åke Stålhanske (die dezelfde opleiding als Carl heeft genoten) en een speciaal opgeleid team van parachutisten. Ze lokaliseren de smokkelaars en kernbommen met behulp van radiozenders. Alle smokkelaars, op een na, worden geëxecuteerd. Een van de smokkelaars weet te ontsnappen dankzij mededogen van Åke Stålhanske.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

De roman werd in 1998, samen met De uiteindelijke overwinning door Harald Zwart verfilmd als Commander Hamilton met in de hoofdrol Peter Stormare.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Pictogram film Commander Hamilton in de Internet Movie Database