Naar inhoud springen

Nieuw Koninkrijk Granada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nuevo Reino de Granada
Nieuw Koninkrijk Granada
 Onderkoninkrijk Peru 1538 – 1717 Onderkoninkrijk Nieuw-Granada 
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Santa Fe de Bogotá
Talen Spaans
Religie(s) Rooms-Katholieke Kerk
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Staatshoofd Koning van Spanje, vertegenwoordigd door een onderkoning

Het Nieuw Koninkrijk Granada (Spaans: Nuevo Reino de Granada ) was de gegeven naam van een groep kolonies, die zich in het noorden van Zuid-Amerika bevonden. In 1717 werd het een onderdeel van het Onderkoninkrijk Nieuw-Granada en hield volledig op te bestaan toen dit opgeheven werd in 1819 en vervangen werd door de onafhankelijke Republiek Nieuw-Granada.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oude kaart van het Nieuw Koninkrijk Granada

In 1514 vestigden de eerste Spanjaarden zich in het gebied. Met Santa Marta (gesticht op 29 juli 1525 door de Spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas) en Cartagena (1533), werd de Spaanse controle over de kustgebieden gevestigd en kon de koloniale expansie van het binnenland beginnen.

De conquistador Gonzalo Jiménez de Quesada koloniseerde een groot gebied door de rivier Magdalena to volgen in de Andes waarbij hij de Chibcha versloeg. Hij stichtte de stad Santa Fé de Bogotá (nu gewoon Bogota) in 1538 en noemde de regio El nuevo reino de Granada, Het Nieuwe Koninkrijk van Granada, naar het Koninkrijk Granada dat tot 1492 bestaan had in het zuiden van Spanje.

Om een regering te vestigen werd er een Audiencia (soort rechtbank) opgericht (1548-49) dat uitvoerende en rechterlijke macht had totdat een presidencia (gouverneur) kwam in 1564, die nu de macht kreeg. Op dit punt werd Nieuw-Granada beschouwd als een algemeen kapiteinschap binnen het Onderkoninkrijk Peru.

De gouverneur was gedeeltelijk afhankelijk van de onderkoning van Peru in Lima, maar omdat de communicatie tussen beide hoofdsteden vrij langzaam ging werd er een onafhankelijk Onderkoninkrijk Nieuw-Granada gevormd in 1717.

Grote steden[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 1791 waren de grootste steden van het Nieuw Koninkrijk Granada

  1. Cartagena de Indias - 154.304
  2. Santa Fé de Bogotá - 108.533
  3. Popayán - 56.783
  4. Santa Marta - 49.830
  5. Tunja - 43.850
  6. Mompóx - 24.332