Conquistador (historisch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Conquistador (geschiedenis))
Helm van een conquistador. Museo del Carmen, Maipú (Chili)
Pedro de Valdivia sticht Santagio de Chile. Schilderij van Pedro Lira, 1889

Een conquistador (de Spaanse term voor 'veroveraar') was een soldaat, veroveraar en avonturier. Een groot deel van Latijns-Amerika en de Filipijnen werd door de conquistadores in de 15e tot de 17e eeuw onder Spaanse controle gebracht.

Nadat Columbus in 1492 het Amerikaanse continent had bereikt, stuurde Spanje al snel expedities uit om de 'Nieuwe Wereld' te veroveren en te evangeliseren. Circa dertig procent van hen waren hidalgo's en behoorden tot de verarmde adel. Door af te reizen naar Latijns-Amerika en de Filipijnen hoopten zij het fortuin te maken dat ze in Europa niet konden krijgen. Veel conquistadores kwamen uit Extremadura.

Aanvankelijk gingen de conquistadores tekeer als ware roofridders en mishandelden de inheemse bevolking van de regio op gruwelijke wijze. De inheemse bevolking (Indianen) werd uitgewrongen en van hun waardevolle bezittingen beroofd, misbruikt, tot slavernij gedwongen en uiteindelijk vaak zonder pardon gedood en hun steden werden vernietigd. Hierdoor zijn veel culturele centra van onder meer de Inca's en de Azteken verdwenen.

Er waren echter ook Spanjaarden die tegen deze misdaden in opstand kwamen. Als gevolg daarvan werd in 1542 een nieuwe koloniale wet aangenomen, waarin werd getracht de indianen in Latijns-Amerika beter te beschermen. Maar voor veel indiaanse gemeenschappen kwam die wet al te laat. Nog veel drastischer voor de bevolking waren de vele ziektes die de veroveraars meebrachten en waartegen de inheemse bevolking aanvankelijk geen weerstand had. Naar schatting verminderde de Indiaanse bevolking binnen korte tijd met 90%.

Lijst van conquistadores en Spaanse ontdekkingsreizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Naam (met daarachter regio van verovering of ontdekking, periode van verovering of ontdekking)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Conquistador op Wikimedia Commons.