Nieuwe algemene begraafplaats Baarn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwe algemene begraafplaats
Nieuwe Begraafplaats (2013)
Monumentenbordje Baarn.jpg Nieuwe Begraafplaats (2013)
Locatie
Locatie Wijkamplaan 71, Baarn
Status en tijdlijn
Oorspr. functie begraafplaats
Start bouw 1919
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Nieuwe algemene begraafplaats is een gemeentelijk monument aan de Wijkamplaan in Baarn in de provincie Utrecht.

Het terrein aan de Torenlaan werd in 1919 door de gemeente gekocht van Koningin Emma. De Oude begraafplaats aan de Berkenweg werd na 1974 niet meer gebruikt. De eerste teraardebestelling op de nieuwe begraafplaats vond plaats op 8 januari 1919. De ingang van de nieuwe begraafplaats lag aan de Eikenboschweg, waarvan de naam in 1951 werd veranderd in Wijkamplaan.

Het lange terrein wordt omsloten door de Lepelaarlaan en de spoorbaan. De ingang wordt gevormd door een langwerpig gebouw. Voor de toegangspoort staat een overkapte uitbouw met een koepeldak waarop een urn en sluier als decoratie zijn aangebracht. Aan beide zijden van de doorgang is een paviljoen. Na de poort leiden twee paden over het terrein, een daarvan is gebogen, de ander recht.

Na uitbreidingen in 1950 en 1968 (met twee rouwkamers) werd in 1994 de eerste urnenmuur gebouwd met 102 nissen. De grafstenen van voor 1919 zijn van herbegravingen. Bekende personen die hier begraven zijn graficus M.C. Escher, politicus Bauke Roolvink, schrijver Piet Keuning van het latere Bosch en Keuning.

Begraven op de Algemene Begraafplaats[bewerken]

Zie ook[bewerken]