Alphert Schimmelpenninck van der Oye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alphert Schimmelpenninck van der Oye
Woning van Alphert Schimmelpenninck van der Oye in Doorn

Alphert baron Schimmelpenninck van der Oye (Bussum, 6 april 1880Baarn, 30 april 1943) was een Nederlands sportbestuurder en burgemeester.

Hij was een zoon van politicus Jan Elias Nicolaas Schimmelpenninck van der Oye en Gratia La Bouchere. Van 1909 tot 1924 was Schimmelpenninck van der Oye, lid zijnde van de CHU, burgemeester van Maarn en tegelijkertijd tot 1930 van Doorn.

Alphert Schimmelpenninck van der Oye trouwde met jonkvrouw Henriette Frederique Huijssen van Kattendijke. Na hun scheiding huwde hij Minette Adrienne van Lennep.

Hij was vanaf zijn jeugd een actief sporter en bedreef voetbal (als doelman bij achtereenvolgens HVV en AFC Quick 1890), hockey en tennis (in zijn studententijd), schermen (in 1910 was hij Nederlands kampioen op degen) en golf. In 1925 werd hij verkozen tot voorzitter van het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC). Die functie bekleedde hij, tegelijk met het lidmaatschap van het IOC, tot aan zijn overlijden in 1943. Onder zijn voorzitterschap werden in Nederland in 1928 de Olympische Zomerspelen georganiseerd. Schimmelpenninck van der Oye was tevens actief als bestuurder van organisaties die de verkeersveiligheid bevorderden.[1][2] Zijn dochter Gratia Schimmelpenninck van der Oye was een olympisch skiester en sportbestuurder. Hij was de stiefvader van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen verzetsstrijdster Esmée van Eeghen.

Schimmelpenninck van der Oye werd begraven op de Nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. [3]

Voorganger:
H.H.A.J. de Geer
Burgemeester van Maarn
1909 - 1924
Opvolger:
F.E. Everwijn Lange
Voorganger:
H.H.A.J. de Geer
Burgemeester van Doorn
1909 - 1930
Opvolger:
M.P. Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren
Zie de categorie Alphert Schimmelpenninck van der Oye van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.