Jan Elias Nicolaas Schimmelpenninck van der Oye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Elias Nicolaas Schimmelpenninck van der Oye
Jan Elias Nicolaas Schimmelpenninck van der Oye
Algemene informatie
Volledige naam Jan Elias Nicolaas baron Schimmelpenninck van der Oye van Hoevelaken[1]
Geboren Brummen, 12 augustus 1836
Overleden 's-Gravenhage, 11 april 1914
Partij CHU
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jan Elias Nicolaas baron Schimmelpenninck van der Oye van Hoevelaken (Brummen, 12 augustus 1836 - 's-Gravenhage, 11 april 1914) was een Nederlands politicus.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Baron Schimmelpenninck van der Oye werd geboren op Kasteel Groot Engelenburg bij Brummen. Hij was generaal der genie die Tweede- en Eerste Kamerlid was voor de Anti-Revolutionaire Partij. Hij koos bij het conflict over de uitbreiding van het kiesrecht in 1894 de zijde van De Savornin Lohman, die tegenstander was van het algemeen kiesrecht.

Schimmelpenninck werd een van de voormannen van de vrij-antirevolutionairen. In de Kamer was hij woordvoerder militaire zaken, maar ook indiener van een initiatiefvoorstel over de instelling van Kamers van Arbeid, die bij geschillen tussen werkgevers en werknemers moesten bemiddelen. In 1902 werd hij als eerste rechtse politicus voorzitter van de Eerste Kamer. Hij gold als onpartijdig.

In 1907 speelde hij een rol bij de poging de kabinetscrisis over de oorlogsbegroting op te lossen. Die was ontstaan in de Nacht van Staal, toen de Eerste Kamer de begroting van de minister van die naam had verworpen. Koningin Wilhelmina vroeg hem de mogelijkheden te onderzoeken om een meerderheidsregering te vormen. Hij slaagde er niet in om een 'rechts' kabinet te vormen en gaf al de volgende dag zijn opdracht terug.

Schimmelpenninck van der Oye
Voorganger:
A. van Naamen van Eemnes
Voorzitter van de Eerste Kamer
1902-1914
Opvolger:
J.J.G. baron van Voorst tot Voorst