Night Gallery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Night Gallery
Genre Horror
Speelduur per afl. 60 minuten
Bedenker Rod Serling
Hoofdrollen Rod Serling
Muziek Oliver Nelson
Uitzendingen
Start 6 december 1970
Einde 27 mei 1973
Afleveringen 43
Seizoenen 3
Netwerk of omroep NBC
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Night Gallery is een Amerikaanse anthologieserie, bedacht door Rod Serling als opvolger van de serie The Twilight Zone. De serie werd uitgezonden op NBC van 1970 tot 1973. Serling was zowel de presentator als primaire schrijver voor de serie.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Net als bij The Twilight Zone bevatte elke aflevering een afzonderlijke verhaal. Dit verhaal werd altijd gepresenteerd door Rod Serling vanuit een kunstgalerie. Bij aanvang van de serie onthuld Rod Serling steeds een schilderij, waarna hij de kijkers een verhaal verteld dat aan dit schilderij is verbonden.

De verhalen in Night Gallery waren doorgaans bewerkingen van klassieke fantasieverhalen van auteurs als H.P. Lovecraft, evenals originele werken van Serling zelf. Sommige verhalen waren overgenomen uit The Twilight Zone.

Elke aflevering bevatte meerdere verhalen.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd geïntroduceerd met een televisiefilm, die op 8 november 1969 werd uitgezonden. Deze film was het regiedebuut van Steven Spielberg, en een van de laatste films met Joan Crawford. Anders dan bij de afleveringen van de serie speelden de drie schilderijen in deze film niet alleen een rol bij de intro van het verhaal, maar ook in het verhaal zelf.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Night Gallery werd genomineerd voor een Emmy Award voor de aflevering "They're Tearing Down Tim Riley's Bar" uit seizoen 1. In 1972 kreeg de serie nog een nominatie voor de aflevering "Pickman’s Model."

De serie kreeg echter critiek voor het gebruik van sketches met zwarte humor tussen de afzonderlijke verhalen in.

De afleveringen van de serie werden later regelmatig in stukken van 30 minuten geknipt voor heruitzendingen.

In 2004 bracht Universal de serie uit op dvd.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]