Naar inhoud springen

Nijldelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MatthijsWiki (overleg | bijdragen) op 20 apr 2020 om 09:06. (Wijzigingen door 2001:984:E912:1:A57E:9B59:BB30:E7FF (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Tulp8)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Foto: NASA

De Nijldelta (Arabisch: دلتا النيل) is de zeer grote monding van rivier de Nijl in het noorden van Egypte. De grond van de Nijldelta is zeer vruchtbaar en al meer dan vijfduizend jaar bewoond en rijk aan archeologische bezienswaardigheden van de oude Egyptische cultuur.

Naamgeving

De Nijldelta wordt zo genoemd omdat het gebied de vorm heeft van een omgekeerde Griekse D (Δ).

Beschrijving van het gebied

De westelijke hoofdaftakking van de Nijl, die in noordwestelijke richting in de Middellandse Zee uitkomt bij Rosetta, heet de Rosetta-aftakking. De oostelijke hoofdaftakking die in noordoostelijke richting in de Middellandse Zee uitkomt, heet de Damietta-aftakking. Deze mondt bij de plaats Damietta uit in de zee.

In het noorden van de Nijldelta ligt een aantal meren: in het noordwesten bij Alexandrië het Mayroet-meer en het Idkoe-meer, in het noorden het langgerekte Boeroelloes-meer, en in het noordoosten bij Damietta het Manzala-meer.

Aan de zuidpunt van de Nijldelta liggen Caïro en Gizeh. De Nijldelta is ongeveer 24.000 km2 groot.