Damietta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor het gouvernement Damietta zie Damietta (gouvernement).
Damietta
مدينة دمياط
Plaats in Egypte Vlag van Egypte
Damietta
Damietta
Coördinaten 31° 25′ NB, 31° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 266.627
Portaal  Portaalicoon   Egypte

Damietta (Arabisch: مدينة دمياط, medīnat dimyāt) is een havenstad in Egypte aan de Middellandse Zee aan de Nijldelta, 200 kilometer ten noorden van Caïro. Het is de hoofdstad van het gelijknamige gouvernement.

Andere spelwijzen van de naam zijn onder andere Damyat, Dumyat, Domiat, Domyat, Damiate, Dimyat, Dumyāţ, Dumyâṭ, Dumiat, Dimyāṭ, Dumqat en Damiette.

In het Oude Egypte heette de stad Tamiat, maar ze werd minder belangrijk in de Hellenistische periode na de bouw van Alexandrië.

Damietta was belangrijk in de 12e en 13e eeuw tijdens de kruistochten. In 1169 viel een vloot van het koninkrijk Jeruzalem, met steun van het Byzantijnse Rijk, de haven aan, maar ze werd verslagen door Saladin.

Tijdens de voorbereidingen voor de Vijfde Kruistocht in 1217 werd besloten dat Damietta het centrale punt voor de aanval moest zijn. Het beheersen van Damietta betekende controle over de Nijl, en vandaar zou men Egypte kunnen veroveren, dacht men[bron?]. Vanuit Egypte kon men dan Palestina aanvallen, en Jeruzalem heroveren. De haven werd belegerd en uitgehongerd. De stad viel in 1219. Volgens een latere legende slaagden de Haarlemmers onder leiding van Willem I van Holland erin de ketting te doorbreken waarmee de Saracenen de haven hadden afgesloten. In feite was Willem I in 1219 echter al teruggekeerd naar Holland. Het beleg en de bezetting van Damietta wordt verder beschreven in het lemma Wapen van Haarlem. Al in 1221 werden de kruisridders buiten Caïro verslagen en uit Egypte verdreven.

Geboren[bewerken]