Nikita Michalkov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nikita Sergeyevich Michalkov, oktober 2005

Nikita Sergévitsj Michalkov (Russisch: Ники́та Серге́евич Михалко́в) (Moskou, 21 oktober 1945) is een Russisch filmmaker en acteur.

Biografie[bewerken]

Michalkov werd geboren in een artistieke familie. Zijn vader, Sergej Michalkov, was kinderboekenschrijver en medeauteur van drie versies van het Volkslied van de Sovjet-Unie, zijn moeder was dichteres en kleindochter van kunstenaar Vasili Soerikov. Hij is de jongere broer van filmregisseur en scenarist Andrej Kontsjalovski.

Aanvankelijk werd Michalkov opgeleid tot acteur. Zijn debuut op het witte doek maakte hij op 14-jarige leeftijd als acteur in de film Solntse Svetit Vsem van de regisseur Konstantin Vojnov. Tijdens zijn studie speelde hij de hoofdrol in de film I Step Through Moscow (1964) van Georgi Daneliya. Michalkov zou in twintig films spelen voor hij zijn eerste grote film regisseerde in 1974. Hij volgde les in filmregie aan de VGIK filmacademie te Moskou bij Mikhail Romm, bij wie ook Tarkovsky studeerde. Michalkov begon met het regisseren van korte films in 1967. Zijn eerste lange speelfilm was Svoj sredi tsjoezjich, tsjoezjoj sredi svoich (At Home Among Strangers) uit 1974. Buiten de Sovjet-Unie werd Michalkov vooral bekend als filmregisseur.

In 1979 verfilmde hij de roman Oblomov van Ivan Gontsjarov. Zijn Otsji Tsjornie (Очи чёрные, Zwarte ogen, 1987), een film over de liefde tussen een Italiaan en een Russin, gesitueerd in het Rusland van de 19e eeuw, werd genomineerd voor een BAFTA. Zijn volgende film, Oerga (Урга — территория любви (Урга), 1991), kreeg een Gouden Leeuw en was genomineerd voor een Academy Award in de categorie beste buitenlandse film. In 2010 kwam een vervolg uit: Burnt by the Sun 2.

Zijn meest bekroonde film is Oetomljonnye solntsem (Утомлённые солнцем, Burnt by the Sun uit 1994) over de onderdrukking tijdens de Grote Zuivering in het Stalin-tijdperk, die zowel de Grote Prijs van Cannes als een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film ontving. In Burnt by the sun speelt Michalkov de hoofdrol. Ook zijn film 12 uit 2007, gebaseerd op het toneelstuk 12 Angry Men van Reginald Rose, kreeg een Oscarnominatie in deze categorie.

Politieke standpunten[bewerken]

Michalkov staat bekend om zijn nationalistische en slavofiele standpunten. Hij steunde Servië in de strijd om Kosovo en de politici Tomislav Nikolić en Vladimir Poetin. Michalkovs autoritaire optreden als voorzitter van de Russische Filmersbond leidde in april 2010 tot een splitsing en de oprichting van een tweede filmersbond.[1][2]

Films[bewerken]

Regisseur[bewerken]

Acteur (onvolledig)[bewerken]

Externe links[bewerken]