Nikon Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nikon Corporation
Beurs TSE: 7731
Oprichting 25 juli 1917
Hoofdkantoor Shinjuku, Tokio, Japan
Werknemers 24.409 (maart 2011)[1]
Producten optische instrumenten (camera's, verrekijkers, microscopen) en toebehoren
Sector consumentenelektronica
Website www.nikon.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Nikon D70

Nikon Corporation (株式会社ニコン; Kabushiki-gaisha Nikon) is een Japanse producent van optische en elektronische apparatuur. Bij de consument is Nikon vooral bekend van de fotocamera's die het bedrijf maakt.

Geschiedenis[bewerken]

Nikon werd in 1917 opgericht als Nihon (Nippon) Kōgaku Kōgyō (日本光学工業株式会社) maar in 1988 omgedoopt in Nikon Corporation, naar de camera's die het bedrijf groot hadden gemaakt. Het bedrijf had in 2011 meer dan 24.000 werknemers. Nikon is onderdeel van de Mitsubishi Group.

In de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw fabriceerde Nippon de Nikon SL meetzoekercamera's. In 1959 was de Nikon F de eerste spiegelreflexcamera van het bedrijf, waarvoor de nieuwe Nikon F-mount was ontwikkeld.

In 1991 leverde Nikon samen met Kodak een digitale spiegelreflexcamera aan de NASA, die het toestel gebruikte in de Space Station. Deze Nikon NASA F4 was feitelijk een Nikon F4 die door Kodak was omgebouwd tot digitale camera.

Gedurende de jaren '90 werden er meer digitale spiegelreflexcamera's samen met Kodak ontwikkeld, meestal op basis van bestaande analoge Nikon bodies. In 1999 introduceerde Nikon de eerste digitale spiegelreflexcamera, de Nikon D1. Een aantal jaren daarvoor, in 1996, introduceerde Nikon al haar eerste digitale compactcamera, de Nikon Coolpix 300.

In september 2011 introduceerde Nikon het Nikon 1 camerasysteem, een nieuwe serie systeemcamera's met een nieuwe lensmount (Nikon 1) en gebouwd rond een relatief kleine beeldsensor van 1".

Nikons grootste concurrenten zijn Canon, Sony, Fujifilm, Leica, Pentax, Olympus en Panasonic.

Digitale camera's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]