Ninety Years Without Slumbering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ninety Years Without Slumbering
Aflevering van The Twilight Zone
Aflevering Seizoen 5
Aflevering 132
Gastrollen Ed Wynn
Carolyn Kearney
James Callahan
William Sargent
Carol Byron
Dick Wilson
Chuck Hicks
John Pickard
Schrijver(s) Richard de Roy
George Clayton Johnson
Regisseur Roger Kay
Productiecode 2615
Eerste uitzending 20 december 1963
Afleveringchronologie
← Vorige Volgende →
A Short Drink From a Certain Fountain Ring-a-Ding Girl
Lijst van afleveringen van The Twilight Zone
Portaal  Portaalicoon   Televisie

"Nintey Years Without Slumbering" is een aflevering van de Amerikaanse televisieserie The Twilight Zone. Het scenario werd geschreven door Richard de Roy, gebaseerd op een ouder scenario van George Clayton Johnson.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Opening[bewerken]

Rod Serling stelt de kijker voor aan Sam Forstmann. Hij vertelt hoe mensen altijd de tijd meten: sommigen doen dit met plezier, anderen met angst. Sam behoort tot die tweede groep. Hij houdt de tijd sterk in de gaten op zijn grootvaders antieke klok. Een klok die voor hem een speciale waarde heeft.

Verhaal[bewerken]

Sam Forstmann, een oude man, is ervan overtuigd dat hij zal sterven wanneer zijn grootvaders klok, een antieke comtoise, stil komt te staan. Daarom besteedt hij elke dag veel tijd aan het onderhouden van de klok, tot ergernis van zijn familie.

Op aandringen van zijn familie bezoekt Sam een psychiater. Die adviseert hem de klok te verkopen om zo van zijn obsessie af te komen. Sam verkoopt de klok, maar biedt de nieuwe eigenaars aan de klok voor hen te blijven onderhouden.

Twee weken later gaan de nieuwe eigenaars van de klok op vakantie. Uitgerekend het weekend dat ze weg zijn moet de klok weer worden opgewonden, maar Sam kan het huis niet in om dit te doen. Hij kan enkel van achter het raam kijk hoe de klok langzaam tot stilstand komt. De klok stopt en Sam moet nu gedwongen zijn angst voor de dood onder ogen zien. Hij slaagt erin zich los te scheuren van zijn jarenlange obsessie en houdt op te geloven in “de macht” van de klok. Derhalve blijf hij in leven.

Slot[bewerken]

In zijn slotdialoog vertelt Rod Serling de kijker dat de mens weliswaar klokken maakt, maar dat tijd een creatie is van God. Geen mens ter wereld kan zijn eigen tijd verlengen met behulp van een klok. Het enige wat de mens kan doen is de tijd die hij heeft optimaal benutten. Zowel in zijn eigen wereld, als in de Twilight Zone.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

De titel van deze aflevering is afkomstig uit het lied My Grandfather's Clock. Dit nummer gaat zelf over een antieke klok die stil komt te staan op de dag dat zijn oude eigenaar overlijdt.

Deze aflevering staat op volume 21 van de dvd-reeks.

Externe link[bewerken]