Nood-Godsbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nood-Godsbrug
Zicht op de Nood-Godsbrug anno 2006 tussen West- en Oosthaven
Algemene gegevens
Locatie Gouda
Overspant Haven
Bouw
Bouwperiode 1937
Gebruik
Weg Noodgodsstraat
Architectuur
Type Vaste brug
Materiaal Baksteen, Beiers graniet, smeedijzer
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Nood-Godsbrug is een monumentale brug in Gouda, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De brug, gelegen tussen de West- en Oosthaven, verbindt de Korte Noodgodsstraat met de Lange Noodgodsstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige Nood-Godsbrug dateert uit 1938. Er zijn meerdere voorgangers van deze brug bekend. Waarschijnlijk was een van de eerste bruggen op die plek een toogbrug. In de stadsrekeningen vanaf 1477 wordt regelmatig gesproken over werkzaamheden aan de Noodgodsbrug.[1] Tot 1623 werd op de Nood-Godsbrug het graan verdeeld, dat vanuit de schepen in de haven door de leden van het zakkendragersgilde naar diverse plaatsen in de stad gebracht moest worden.[2] In 1687 kwam er een valbrug op die plaats. Een eeuw later - in 1787 - werd de brug vernieuwd en nog weer een eeuw later - in 1887 - werd de ophaalbrug vervangen door een basculebrug. Deze brug heeft zo'n halve eeuw dienstgedaan. De huidige brug uit 1937, een vaste brug, heeft Amsterdamse school kenmerken en is uitgevoerd in baksteen, (smeed)ijzer en beiers graniet. De sculpturen lijken op die van de Sint Jansbrug bij de Donkere sluis en zouden daarom van dezelfde beeldhouwer Hendrik van den Eijnde kunnen zijn.[3]

De brug dankt haar naam aan de Noodgodskapel, die hier aan de Westhaven heeft gestaan. De kapel werd na de hervorming in 1576 afgebroken. In de muur van de brug is een plaquette aangebracht met een afbeelding van de kapel gemaakt door de beeldend kunstenaar Cor Jong.[4] De kapel stond waarschijnlijk iets ten zuiden van de brug langs het water.

Zie de categorie Nood-Godsbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.