Noodrem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noodrem in Nederlandse trein rond 2005
Noodrem in een Duitse trein rond 1920

Een noodrem is een inrichting waarmee een voertuig, elektrisch apparaat of een machine in geval van nood tot stilstand kan worden gebracht.

Treinen, trams en metro's[bewerken]

Het bekendst voor het algemene publiek is de noodrem in de trein, tram of metro, waaraan in geval van nood door elke reiziger getrokken kan worden. Misbruik van dit remsysteem komt regelmatig voor, maar is strafbaar. Het is geen aparte rem, maar een speciale bediening van de gewone rem. Bij sommige voormalige treinen (o.a. de Nederlandse Mat '46 en Hondekop) was het een ketting die boven de ramen langs alle compartimenten liep.

Vanouds worden de remmen van een trein bediend door een leiding met perslucht die door de hele trein loopt (zie westinghouserem). De noodrem zorgt ervoor dat de druk in de leiding wegvalt, waardoor de hele trein remt.

Om misbruik en oponthoud te voorkomen zijn sommige noodremmen uitschakelbaar bijvoorbeeld bij het vervoer van voetbalsupporters die vaak massaal aan de noodrem trekken. Met een uitgeschakelde noodrem mag de trein enkel met beperkte snelheid rijden.

In moderne treinen, trams en metro's wordt de noodrem soms vervangen door een noodknop waarmee de passagier niet langer zelf kan remmen. Men kan met de knop contact leggen met de bestuurder, die vervolgens op de melding reageert door de trein tot stilstand te brengen, maar die ook een andere actie kan ondernemen. Dit systeem werkt trager, maar voorkomt vertragingen of schade in het geval van misbruik.

Treinen en sommige trams en metro's hebben bovendien een dodemansknop. Dit is een noodrem die automatisch in werking treedt als de machinist onwel wordt.

Roltrap en lift[bewerken]

De meeste roltrappen en sommige liften bezitten ook een noodrem. Ook hier is misbruik strafbaar maar het komt regelmatig voor dat roltrappen of liften door misbruik stil staan.

Pretparken[bewerken]

Ook de meeste attracties in een pretpark zoals onder meer achtbanen en botsauto's beschikken over een noodrem (meestal een noodknop). Zo kan de beheerder door de stroom uit te schakelen of noodremmen te activeren de attractie tot stilstand brengen.

Machines[bewerken]

Verder kan men een noodrem aantreffen bij bijvoorbeeld werkvoertuigen zoals kraanwagens,hijskranen en bulldozers maar ook bij landbouwvoertuigen. In fabrieken komt men ze tegen bij allerlei soorten machines en bijvoorbeeld bij een lopende band.

Auto's[bewerken]

Een andere definitie van noodrem is een apart remsysteem, dat kan worden gebruikt als de gewone rem faalt. In een auto kan de handrem als zodanig worden gebruikt. De handrem is minder effectief dan het gewone remsysteem, maar werkt ook zonder de rembekrachtiging.

Vliegtuigen[bewerken]

De Parkeerrem in een vliegtuig kan ook gebruikt worden als noodrem, over het algemeen staat deze tekst ook op deze rem de tekst Parking / Emergency Brake. Het gebruik als noodrem veroorzaakt schade aan de wielen van het vliegtuig.