Noorderplassen (meer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noorderplassen
Natuurgebied
Noorderplassen (Almere)
Noorderplassen
Situering
Locatie Flevoland
Coördinaten 52° 24′ NB, 5° 12′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Almere
Foto's
Boven de Lepelaarplassen tussen het Markermeer en Almere, ten zuiden hiervan de Noorderplassen

De Noorderplassen gelegen in het noorden van Almere in de Nederlandse provincie Flevoland bestaan uit een grote plas met een aantal vertakkingen. De plassen vormen een recreatiegebied maar ook beschermd natuurgebied en is tevens de naam van een woonwijk in het noordwesten van Almere Stad gelegen ten westen van de plassen.

De plassen zijn ontstaan door zandwinning tijdens de bouw van de Oostvaardersdijk noodzakelijk voor drooglegging van Zuidelijk Flevoland dat in 1968 gereed kwam. De plassen zijn daarmee relatief jong en zijn gelegen ten noorden van de N702, ten zuiden van de Oostvaarderdijk en Lepelaarplassen, ten westen van de gelijknamige woonwijk en ten oosten van de Hoge Vaart.

In het noordoosten van de grote plas bevinden zich een aantal eilandjes zoals het "Zeeroverseiland", "Pirateneiland" en het uit twee eilandjes bestaande "Muiterseiland". Verder is er een jachthaven met schiereilanden met de namen "Lijzijde", "Aan de wind" en "Op de koers" en in de woonwijk bevinden zich private havens. Aan de zuidoever zijn een tweetal strandjes met zwemgelegenheid met ballenlijn en er is een horecagelegenheid.