Norgervaart (watergang)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Norgervaart (waterloop))
Naar navigatie springen Jump to search
Norgervaart (watergang)
Lengte circa 4 km
Jaar ingebruikname 1816
Van Drentse Hoofdvaart
Naar Kolonievaart
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
De Norgerbrug nabij de aftakking naar de Norgervaart.

De Norgervaart is een aftakking van de Drentsche Hoofdvaart en gaat over in de Kolonievaart die naar Veenhuizen voert en verdergaat als Veenhuizerkanaal. [1] De Norgervaart is in 1816 gegraven.

Het was oorspronkelijk een open vaarverbinding, die bij Huis ter Heide overging in de Kolonievaart en vervolgens doorliep via Veenhuizen naar Haulerwijk en Bakkeveen. De gemeente Norg had in de 19e eeuw het idee om de Norgervaart via Norg door te trekken naar de jachthaven in Roden, waar vervolgens de Rodervaart de verbinding zou vormen met het Leekstermeer. Maar de financiële middelen voor de realisatie hiervan ontbraken, waardoor de totstandkoming hiervan is uitgebleven.[2]

Het gehucht Norgervaart, tegenwoordig ondergebracht in de plaats Huis ter Heide, dankt zijn naam aan de vaarverbinding.

De "Norgervaartsche brug" was een draaibrug over de Norgervaart daar waar deze aftakte van de Drentsche Hoofdvaart. In de jaren tachtig van de 20e eeuw werd deze vervangen door een dam. Tot eind jaren veertig fungeerde deze brug als trambrug. Scheepvaart is dan ook niet meer mogelijk, doordat er meerdere dammen en vaste bruggen geplaatst zijn in de Norgervaart.

Er zijn meerdere studies gedaan naar de mogelijkheid om deze vaarverbinding weer te heropenen. Tot nu toe is geen van de plannen uitgevoerd vanwege de verwachte hoge uitvoeringskosten.

Externe link[bewerken]