Nova Civitas (Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nova Civitas was een onafhankelijke, Vlaamse liberale en rechtse politieke club en denktank. Ze werd in 1993 opgericht naar aanleiding van de verruimingsoperatie van de Vlaamse liberale partij waarbij de toenmalige PVV werd herdoopt tot VLD. De denktank werd in 2009 ontbonden en fuseerde toen met de Cassandra-denktank in het nieuwe project Libera!.

Nova Civitas stond waarden voor zoals vrijheid, verantwoordelijkheid, het gezin, vrij ondernemerschap, de rechtsstaat en Vlaams burgerschap in een Europees perspectief, met het doel "bij te dragen tot de kennis over en het bevorderen van persoonlijke en economische vrijheid".

Nova Civitas leunde aanvankelijk sterk aan bij de rechtervleugel van Open Vld, de Vlaamse liberalen, maar stelde zich tegelijk zeer kritisch op tegenover de voortdurende verruimings- en vernieuwingsbeweging in de partij. Deze tendens, die werd ingezet met de naamsverandering in 1993, had tot doel om van VLD (later: Open Vld) een grote volkspartij te maken, maar had ook tot gevolg dat de Vlaamse liberalen meer naar het politieke centrum opschoven.

Nova Civitas was een vurig voorstander van het klassiek-liberalisme en zette zich af tegen wat het de "socialistische welvaartsstaat" noemde. In haar afkeer van al wat progressief was en haar streven naar het revaloriseren van een aantal klassieke waarden op ethisch, maatschappelijk en politiek vlak was Nova Civitas voor een aantal politieke thema's een objectieve bondgenoot van zowel de N-VA als van het Vlaams Belang.

Nova Civitas reikte van 2003 tot 2009 jaarlijks de Prijs voor de Vrijheid uit die aan de volgende personen te beurt is gevallen:

Elke laureaat van de prijs wordt geacht een aanvaardingsrede, de zogenaamde Gustave de Molinari-lezing, te houden.

Met het vertrek van voorzitter Boudewijn Bouckaert naar de Lijst Dedecker in 2007 en zijn verkiezing in het Vlaams Parlement twee jaar later, besliste de nieuwe voorzitter Werner Niemegeers om de denktank definitief te ontbinden in 2009. Na het verdwijnen van Nova Civitas wordt deze prijs elk jaar door Libera! uitgereikt.

Nova Civitas had drie lokale afdelingen: één in Gent, één in Antwerpen en één in Brussel. De drie afdelingen werden in 2009 samen met de nationale koepel ontbonden.

Externe links[bewerken]