Novruzali Bey-moskee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Novruzali Bey-moskee
Locatie Jerevan
Vlag van Armenië Armenië
Coördinaten 40° 11′ NB, 44° 31′ OL
Stroming Sjiisme
Architectuur
Architectuurstijl Iraans
Aantal koepels 1
Aantal minaretten 1
Portaal  Portaalicoon   Islam

Novruzali Bey-moskee is een van de historische moskee in het historische stadsdeel van Jerevan, de hoofdstad van Armenië.

Hoewel de exacte bouwdatum van de Novruzali bey-moskee, een van de oudste sjiitische moskeeën van Jerevan, onbekend is, hebben onderzoekers gemeld dat het glas qua architectonische kenmerken mogelijk teruggaat tot de 14e eeuw. Volgens een andere veronderstelling werd de moskee gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw.

Het hoofdgebouw van de moskee, dat één minaret heeft, werd voltooid met een grote koepel en de buitenmuren waren versierd met kleurrijke wenkbrauwen.

Tijdens de Dashnak-republiek Armenië, die bestond tussen 1918 en 1920, vestigden gevluchte Armeniërs uit Anatolië zich in de moskee. Terwijl de architectonische planning van de stad Jerevan in 1920-1930 werd uitgevoerd, werden in de eerste fase de historische gebouwen in het centrum van de stad die toebehoorden aan de Azeri's ontmanteld. Eén van de moskeeën die in het kader van deze planning bijna werd ontmanteld, was de Novruzali Bey-moskee. Op de plaats van de daarmee samenhangende moskeeën werden parken, woonruimtes en overheidsgebouwen gebouwd. Het glas, dat sinds het begin van de 20e eeuw van tijd tot tijd werd vernietigd, werd na de jaren vijftig volledig verwoest. De Novruzali Bey-moskee, die qua uiterlijk lijkt op de Zal Khan-moskee, is kleiner dan deze.