Koninklijke NLingenieurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ONRI)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koninklijke NLingenieurs (voorheen ONRI) is een branchevereniging van Nederlandse adviesbureaus en ingenieursbureaus. Sinds 2018 is Carla Moonen de voorzitter van Koninklijke NLingenieurs.

De branchevereniging werd op 4 januari 1917 opgericht als Orde van Nederlandsche Raadgevende Ingenieurs (ONRI), met als doel de onafhankelijkheid van hun advies te garanderen en hun belangen als adviseurs te kunnen behartigen. Sinds 2009 is ONRI verdergegaan onder de naam NLingenieurs. Bij het honderdjarig bestaan werd het predicaat Koninklijk verkregen en de naam veranderd in Koninklijke NLingenieurs.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

De leden van Koninklijke NLingenieurs zijn private bedrijven die ingenieursdiensten leveren, opereren op basis van vrije concurrentie en voldoen aan de kwaliteitseisen van de vereniging (o.a. op het gebied van kwaliteitsmanagement en maatschappelijk verantwoord ondernemen). De leden van Koninklijke NLingenieurs variëren van kleine, specialistische bureaus tot wereldwijd opererende ondernemingen.

In 2010 zijn 160 grote en kleine bureaus in Nederland lid. Tezamen hebben zij 490 vestigingen en 25.000 werknemers in Nederland. Dat is zo'n 80% van het aantal werknemers van alle ingenieursbureaus in Nederland. De totale wereldwijde omzet van de leden was in 2008 5 miljard euro. Enkele grote ingenieursbureaus die aangesloten zijn bij Koninklijke NLingenieurs, zijn ARCADIS, Witteveen+Bos, Movares, Royal HaskoningDHV, Sweco Nederland, Tauw en Antea Group.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Koninklijke NLingenieurs houdt zich onder andere bezig met overleg met wet- en opdrachtgevers, meningsuiting, informatieverstrekking over de branche, het ontwikkelen van leveringsvoorwaarden, bijdragen aan kennisontwikkeling en kennisuitwisseling en bemiddeling bij klachten. Daarnaast zet zij zich in voor de algemene belangen van de branche.

NLingenieurs werkt veel samen met andere organisaties in de bouwketen, zoals Bouwend Nederland, de BNA en KIVI NIRIA. Koninklijke NLingenieurs is aangesloten bij EFCA, de European Federation of Engineering Consultancy Associations, en FIDIC, the International Federation of Consulting Engineers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]