Movares

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Movares Nederland B.V.
Oprichting Utrecht, Nederland in 1995
Hoofdkantoor Daalseplein 100
3511SB Utrecht
Omzet € 114,2 miljoen (2018)
Winst € 4,8 miljoen (2018)
Website Movares Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Movares Nederland B.V. (beter bekend als Movares en voorheen Holland Railconsult) is een advies- en ingenieursbureau dat actief is op het gebied van infrastructuur, openbaar vervoer, mobiliteit, energie, water en stedelijke ontwikkeling. Ruim de helft van de medewerkers bezit 70% van de aandelen. Via de Movares Foundation steunen zij maatschappelijk relevante projecten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 kwam het ingenieursbureau juridisch los te staan van moederbedrijf Nederlandse Spoorwegen (NS). Grote projecten zoals de Betuweroute en de hogesnelheidslijn zorgden voor een bloeiperiode. In 2001 werd het bedrijf door NS verkocht aan het management. In 2005 bestond het bedrijf als Holland Railconsult tien jaar.

In 2006 werd de naam gewijzigd in Movares. Het bedrijf is geleidelijk veranderd van een firma gespecialiseerd in spoorweginfrastructuur tot een breder georiënteerd advies- en ingenieursbureau. Het bedrijf werd vaker actief in het buitenland, waar het al langer opereerde onder de naam Movares.

De onderneming werkt aan zowel grote als kleine (deel)projecten en voert studies uit op het gebied van water, mobiliteit en inpassing. Belangrijke projecten waarin geparticipeerd is zijn de Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen (HSL-Zuid), de Betuweroute en het project VleuGel met onder meer de aanleg van twintig light-railhaltes. Regionale openbaarvervoerprojecten zijn RandstadRail en de RijnGouwelijn.

Ook werkt het bureau aan het ontwerp en de bouw van stations, bruggen, viaducten en andere kunstwerken en het ontwikkelen nieuwe concepten in het openbaar vervoer. De ontwerpafdeling werkt onder de naam StudioSK.